PolitikaVesti

Sastali se Turković i Ljajić: Konzulat BiH u Novom Pazaru rezultat politike razvoja i saradnje

Lider Socijaldemokratske partije Srbije i osnivač SDP-a, Rasim Ljajić sastao se danas nakon otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru sa ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković. Bilateralni susret političkih činilaca čija je uloga u razvoju regiona i međudržavnih odnosa od neprocenjivog značaja, upriličen je povodom otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u ovom gradu.

Konzulat je, kako je poručeno nakon sastanka, samo jedan u nizu rezultata tradicionalnih veza između naroda BIH sa građanima sandžačkog regiona i politike razvoja i saradnje za koju se tradicionalno zalažu obe strane.  Lider SDP Rasim Ljajić podsetio je na veliki napor koji je uložen da do otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru dođe, na zadovoljstvo svih građana koji na ovim prostorima žive. Istaknuto je da će mnogo toga građani Sandžaka dobiti otvaranjem konzulata, ali je ovaj dan naročito važan kao momenat u kome se nepovratno i suštinski stvaraju uslovi za olakšano partnerstvo na privredno – ekonomskom planu, naročito u pogledu razvoja malih i srednjih preduzeća.

Svečanim presecanjem vrpce danas je zvanično otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Ovo diplomatsko predstavništvo u najvećem gradu regije Sandžak otvorili su ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Generalni konzulat BiH biće nadležan za opštine Sandžaka, od Novog Pazara do Priboja.

Podsetimo, Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru 25. februara 2022. godine.

 

 

Podeli