DruštvoVesti

Otvaranje Konzulata doprinos očuvanju i trajnom razvoju dobrih odnosa dve zemlje

Državni sekretar Nemanja Starović kazao je da je za Republiku Srbiju saradnja sa susednim zemljama i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, uz punopravno članstvo u EU predstavljaju prioritete spoljne politike, te da u tom smislu otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru daje dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje između dve zemlje.

Starović je posebno istakao da su odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegivine veoma dobri uz postojanje dodatnog prostora za njihovo dalje unapređenje kroz intenziviranje političkog dijaloga u svim pitanjima od značaja.

”Pridajemo posebnu važnist razvoju ekobomskih odnosa jer je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Republike Srbije i sigurni smo da postoji prostor za unapređenje već postojeće ekonomsle saradnje, kao i za jače infrastrukturno povezivanje. Današnje otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru će dati dodatni doprinos unapređenju dobrosusedskih odnosa, a grad Novi Pazar dobija još jedno diplomatsko konzularno predstavništvo što daje dodatni značaj gradu ali i čitavom regionu” kazao je Starović i poručio da će Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru imati svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ovo veoma važan dan za građane Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine.Otvaranje Konzulata je, naglasio je, pokazatelj sve boljih odnosa između dve zemlje, a znamo koliko je to važno za ceo region.

”Inicijativa koju smo pokrenuli 2019. godine prilikom posete prilikom posete predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, a realizovane uz razumevanje i podršku Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i tada potpredsednika Vlade Rasima Ljajića danas je realizovana. Uveren sam da će Konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dati značajan doprinos daljem jačanju diplomatskih ekonomskih i kulturnih i drugih veza između Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvaranje Konzulata takođe će služiti građanima ovog regiona kao i građanima koji žive i BiH, a naročito onima koji su poreklom iz Sandžaka” kazao je Biševac.

On je poručio da će korist od veza koje se grade i jačaju biti višestruka, da će brojne procedure za same građane biti olakšane i ubrzane, a ovo je jedan korak napred u uspostavljanju boljih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

”Želimo da nastavimo da gradimo bolje međusobne odnose koje odlikuje poverenje, prijateljstvo i saradnja. Želja nam je da Bošnjaci Sandžaka i Srbije budu most i veza između dve zemlje” istakao je Biševac.

Ministarska spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izrazila je posebno zadovoljstvo da se upravo u Novom Pazaru otvara diplomatsko predstavništvo te zemlje. I ona je potvrdila da to znači unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

‘’Ovaj istorijski čin je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina opredeljena za unapređenje odnosa sa našim susedima, na bazi razumevanja i uvažavanja. To je put za našu buduću saradnju, ali i bolji život i prosperitet svih naših građana. Želimo da u Republici Srbi imamo prijatelja i partnera. Naši narodi osećaju međusobnu duboku povezanost i trebva im olaškati negovanje prijatelsjkih i poslovnih veza. Stanovnici Sandžaka osećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osećanja su obostrana. Naša želja je d ate odnose jačamo, sa ciljem negovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinesemo njihovom trajnom razvoju’’ poručila je Turković.

On je izrazila uverenje da će Konzulat u Novom Pazaru doprineti  jačanju ekonomske, te saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i turizma.

Ovo je inače 57. dimplomatsko konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine. Pokrivaće teritoriju grada Novog Pazara, te opština Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Konzulat će, poručeno je prilikom otvaranja, biti od velikog značaja i pomoći građanima BiH koji žive u Srbiji ali isto tako i građanima Srbije koji su na bilo koji način poveazni sa Basnom i Hercegovinom.

 

Senada Kalić

 

 

Podeli