DruštvoVesti

DA SE ZNA: Poverenik zatražio od Ugljanina da se izvini LGBT osobama

Udruženje “Da se zna“ obavestilo je javnost da će ukoliko  Sulejman Ugljanin ne bude ispoštovao preporuke i bude mu izrečena opomena, razmotriti preduzimanje narednih pravnih koraka protiv njega.

Povodom pritužbe ovog Udruženja Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je doneo mišljenje sa preporukama povodom  javnog nastupa lidera SDA Sandžaka i nosioca  parlamentarne liste na aprilskim parlamentarnim izborima Sulejmana Ugljanin koji je u svom predizbornom obraćanju na konferenciji za medije, uporedio j LGBT+ osobe sa stokom.

“On je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na “normalnu” stoku”   – podseća udruženje “Da se zna” i navodi da je pridužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti podnelo zbog  dikriminatorne retorike kojom se LGBT+ ljudi dehumanizuju, i  čime se direktno krši  Zakon o zabrani diskriminacije.

Institucija Poverenika je ovim povodom utvrdila da je Ugljanin prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojima je, između ostalog, propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja protiv drugih lica na osnovu njihovog ličnog svojstva.

Sulejmanu Ugljaninu je preporučeno da ukloni sa jutjub kanala snimak izjave sa ovim sadržajem, izvini se LGBT+ zajednici, kao i da se sastane sa nekim od LGBT+ udruženja, i to u roku do 30 dana. Ukoliko se Ugljanin bude oglušio na date preporuke, biće mu izrečena opomena.

 

Podeli