DA SE ZNA: Poverenik zatra┼żio od Ugljanina da se izvini LGBT osobama

Udru┼żenje ÔÇťDa se znaÔÇť obavestilo je javnost da ─çe ukoliko ┬áSulejman Ugljanin ne bude ispo┼ítovao preporuke i bude mu izre─Źena opomena, razmotriti preduzimanje narednih pravnih koraka protiv njega.

Povodom pritu┼żbe ovog Udru┼żenja Poverenik za za┼ítitu ravnopravnosti je doneo mi┼íljenje sa preporukama povodom ┬ájavnog nastupa lidera SDA Sand┼żaka i nosioca ┬áparlamentarne liste na aprilskim parlamentarnim izborima Sulejmana Ugljanin koji je u svom predizbornom obra─çanju na konferenciji za medije, uporedio j LGBT+ osobe sa stokom.

ÔÇťOn je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na ÔÇťnormalnuÔÇŁ stokuÔÇŁ┬á ┬á – podse─ça udru┼żenje ÔÇťDa se znaÔÇŁ i navodi da je pridu┼żbu Povereniku za za┼ítitu ravnopravnosti podnelo zbog┬á dikriminatorne retorike kojom se LGBT+ ljudi dehumanizuju, i┬á ─Źime se direktno kr┼íi ┬áZakon o zabrani diskriminacije.

Institucija Poverenika je ovim povodom utvrdila da je Ugljanin prekr┼íio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojima je, izme─Ĺu ostalog, propisana zabrana uznemiravanja i poni┼żavaju─çeg postupanja protiv drugih lica na osnovu njihovog li─Źnog svojstva.

Sulejmanu Ugljaninu je preporu─Źeno da ukloni sa jutjub kanala snimak izjave sa ovim sadr┼żajem, izvini se LGBT+ zajednici, kao i da se sastane sa nekim od LGBT+ udru┼żenja, i to u roku do 30 dana. Ukoliko se Ugljanin bude oglu┼íio na date preporuke, bi─çe mu izre─Źena opomena.

 

Podeli