DruštvoKulturaVesti

Nemar ugrožava kulturno-istorijsko nasleđe

Pre pet godina Novi Pazar je izabran za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji.  Za laskavu titulu „preporučilo“ ga je bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

O viševekovnom preplitanju kultura svedoci su spomenici koji se nalaze na listi svetske kulturne baštine, kompleks Stari Ras sa Petrovom crkvom i manastirima Sopoćani i Đuređevi stupovi, i iz osmanskog perioda Altun-alem i Lejlek džamija, Novopazarska tvrđava, Amir-agin han, Isa-begov hamam…

Nije retka pojava da se ovi spomenici nađu na udaru loših navika.

Najbolji primer za to su arheološki lokalitet na Pazarištu i pešačka staza do srednjovekovne tvrđave Gradina, koji pripadaju kompleksu Stari Ras.

Ostaci Trgovišta arheološkim istraživanjima otkriveni su 1971.godine, a osam godina kasnije Stari Ras sa svojim znamenitostima uvršten je na listu UNESCO.

Lokalitet se nalazi pored puta koji vodi od Novog Pazara preko Sopoćana prema Pešterskoj visoravni.

Idealna prilika za sve „putnike namernike“ da tu bace smeće, da meštani iz okolnih naselja doteraju stoku na pašu, a u poslednje vreme je dobro utabana prečica da se stigne do kamenoloma iznad.

Zbog ovog poslednjeg, gradskoj upravi je stiglo upozorenje od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. U lokalnoj samoupravi tvrde da pokušavaju da reše problem na adekvatan način.

Nije prvi put da se ovaj lokalitet nađe u problemima. Pre sedam godina bio je poplavljen. Tada je objašnjeno da je „glavni krivac“ stalak od bilborda „koji je priliko postavljanja probio vodovodnu cev“. Problem je rešen uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Srbije, čiji su zvaničnici nekoliko puta obilazili lokalitet dok je voda ispumpavana sa tog prostora.

Na brdu iznad Pazarišta je srednjovekovna tvrđava Gradina. Atraktivno mesto u netaknutoj prirodi i još jedan adut za sadržajniju turističku ponudu. Sa prirodnog vidikovca pogled stiže čak do planina Golija i Rogozna.

Od Pazarišta do Gradine, pre tri godine, izgrađena je pešačka staza duga 950 metara. Pored staze izgrađeno je 7 odmarališta sa klupama i stolovima, postavljeni su rukohvati, zaštitna ograda, putokazi i edukativno-informativna tabla.

Staza je deo kulturne rute Transromanika.U njenu izgradnju uloženo je 12 miliona dinara i to je, te 2019.godine, bio najskuplji turistički projekat u ovom gradu. Radove je finansiralo Ministarstvo trgove, turizma i telekomunikacija na čijem čelu je tada bio Rasim Ljajić.

Od sjaja do bede – najkraći je opis te pešačke staze.Posetioci su ostavili „uspomene“ u gomilama razbacanog smeća, polomljenim klupama, rukohvatima i zaštitnoj oradi i „potpisima“ na informativnim tablama.

U Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP) znaju za sve ove probleme.

-Mnogo lakše obezbeđujemo sredstva za realizaciju projekata, a veliki problem nam je njihova održivost. Taj prostor nije u ingerenciji JKP „Gradska čistoća“. Pokušavamo da pronađemo stalno rešenje za održavanje tih lokacija. Nemamo, baš, uspeha. Za sada – komentariše, za Danas, direktor TONP Dejan Belojica.

Zbog stanja oko kulturno-istorijskih spomenika, lokalna samouprava je, pre dvadesetak godina, dobila upozorenje iz UNESCO, da bi mogli da budu skinuti sa liste svetske kulturne baštine.

izvor: Danas

Podeli