DruštvoVesti

Volonterke iz Turske brale maline

Tradicionalno i ove godine grupa studenata iz Republike Turske boravi u Srbiji. Grupa od 11 volonterki na malinjacima u okolini Novog Pazara pomagala je poljoprivrednim proizvođačima u berbi malina.

Volontiranje studenata iz Republike Turske svake godine tokom letnjeg perioda sprovodi se u više od 30 zemalja. Ova aktivnost u Srbiji se realizuje posredstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Mnogima je ovo prvi put da borave u regiji Sandžak, srećni su jer upoznaju ljude slične kulture i tradicije naroda Republike Turske.

“I ove godine smo deo programa razmene iskustava. Velika je privilegija da sam ovih dana sa svojim drugaricama u Srbiji. Na ovaj način mi doprinosimo zajednicama, ali upoznajemo i ljude i različite kulture. U Srbiji imamo različite aktivnosti i stičemo nova iskustva. Ja prvi put berem maline, prvi put sam u malinjaku i ovo je jedno lepo iskustvo za mene”, rekla je volonterka iz Republike Turkiye, Elif Gulmohar.

Malinjaci na kojima su boravile volonterke, deo su pilot projekta sadnje malina na području Novog Pazara koji je realizovala TIKA. To nije i jedini projekat koji je Republika Turkiye posredstvom svojih institucija realizovala u oblasti poljoprivrede u regiji Sandžak.

“Mi smo zahvaljujući agenciji TIKA i tadašnjem koordinatoru, zasadili oko 96 hiljada sertifikovanih sadnica maline. Zrakasto smo ih rasporedili po celoj teritoriji Novog Pazara, ljudi su posadili po desetak ari, slušali su struku i sada imaju prihode”, rekao je predsednik Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar i pomoćnik gradonačelnika, Nihad Hasanović.

Volonterke iz Republike Turske borave u Srbiji sedam dana. Osim Novog Pazara volontirale su i boravile u Sjenici, a u planu je obilazak Kruševca i Varvarina gde će volonterke obići projekte realizovane od strane TIKA-e, među kojima je i narodna kuhinja u kojoj će pripremati obroke za građane slabijeg materijalnog stanja.

Teskt i foto: Anadolu Agency /A.N.

 

Podeli