DruštvoVesti

Erdogan: Sondažni brod ”Abdulhamid Han“ simbol nove vizije Turkiye na polju energetike

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako su istraživanja i bušenja koja provode na Mediteranu nadležnost Turkiye i da im za to nije potrebno ničije dopuštenje.

Turski brod za sondažna bušenja “Abdulhamid Han“ isplovio je u danas iz luke Tasucu, u gradu Mersinu, te se uputio prema bušotini “Yorukler-1” u Sredozemnom moru, gdje će narednih dana započeti hidrokarbonska istraživanja.

Obraćajući se na svečanosti povodom isplovljavanja broda, Erdogan je poručio kako je “sondažni brod ‘Abdulhamid Han’ simbol nove vizije Turkiye na polju energetike”.

“Turkiye s brodovima ‘Fatih’, ‘Kanuni’, ‘Yavuz’ i ‘Abdulhamid Han’ posjeduje rijetku flotu za bušenja u svijetu. Sada u ovom području imamo naša četiri broda za bušenje i dva broda za seizmička istraživanja”, rekao je Erdogan.

Pojasnio je kako sondažni brod “Abdulhamid Han” šalju do bušotine “Yorukler-1”, 55 kilometara od Gazi-paše (obala Mersina).

“Bušotina ‘Yorukler-1’ bit će prvi korak našeg opsežnog poslovnog plana u istočnom Mediteranu”, kazao je Erdogan, te dodao:

“Naše operacije istraživanja i bušenja u Mediteranu su u našoj nadležnosti. Za to nam ne treba ničije dopuštenje.”

Osvrnuo se i na istraživanja u Crnom moru.

“U prvoj fazi vađenja crnomorskog plina planiramo dovršiti operacije u deset bušotina i do 2023. godine taj gas staviti na korištenje našem narodu”, naveo je Erdogan.

Svečanosti u luci Tasucu u Mersinu prisustvovali su i potpredsjednik Fuat Oktay, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar odbrane Hulusi Akar, brojne zvanice i gosti.

Republika Turkiye je poduzela intenzivne aktivnosti bušenja u svojim vodama u posljednje četiri godine.

Brod “Abdulhamid Han“, nazvan po jednom od osmanskih sultana, će se pridružiti dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljovodonika.

Ovo impozantno plovilo je dugačko 238 metara i široko 42 metra, a teško je 68.000 tona. Njegova maksimalna dubina bušenja je 12.200 metara. Ima visinu tornja od 104 metra i kapacitet od 200 članova posade.

Anadolu Agency (AA)

Podeli