RegionVesti

Crna Gora: Nakon otvaranja autoputa, kroz kanjon Morače prolaze tek rijetki

Crna Gora je 13. jula ove godine konačno dobila prve kilometre autoputa. Otvaranjem dionice Smokovac-Mateševo, koja vodi od Podgorice do Kolašina, putovanje kroz kanjon Morače postalo je prošlost.

Crna Gora je godinama bila jedina država na Balkanu bez kilometra autoputa. Ipak, višedecenijski san brojnih generacija konačno je ostvaren, pa je 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore, svečano otvorena prva dionica autoputa Bar – Boljare, koja se prostire od Podgorice do Kolašina.

-Kroz kanjon Morače najčešće voze turisti-

Već u prvim danima nakon otvaranja, bilo je evidentno da starim putem kroz kanjon Morače, prolaze tek rijetki. Smanjena frekventnost saobraćaja, ugostiteljski objekti koji čekaju goste, prodavci voća uz samu cestu koji se žale da nema posla, slika je koja se može vidjeti ovih dana na magistrali od Podgorice prema Kolašinu.

Da je promet drastično smanjen, potvrđuje Vučko Radonjić, prodavac voća, sokova i drugih proizvoda, na Biočama. Nekad je kaže bilo mnogo posla, ljudi su svraćali. Sada manje.

“Promet je opao za dvije trećine od kako je otvoren autoput. Ima malo saobraćaja, uglavnom kamioni prolaze”, kaže Radonjić.

-Promet u ugostiteljskim objektima opao za dvije trećine-

Kafane i ugostiteljski objekti koji od Bioča dalje vode prema kanjonu Morače, takođe poluprazni. Ugostitelji se žale da nema prometa, a da prolaze rijetki turisti koji razgledaju kanjon. Autobuski prevoznici su uglavnom svoje linije usmjerili prema autoputu.

Vukadin Vlahović, koji se bavi prodajom domaćih sokova, konstatuje da je kod njega promet već sada manji za 50 odsto.

“Prvih nedjelju dana od otvaranja autoputa, nije bilo baš nikoga. Sada imamo neke turiste koji su zainteresovani za kanjon Morače i manastir Morača, ali je sve to smanjeno”, kaže za AA Vlahović.

Na ionako slab promet dodatno utiče i zabrana prolaza kroz kanjon teretnim kamionima u večernjim satima.

Anadolu Agency

Podeli