SvetVesti

Kina prekinula saradnju sa SAD u brojnim oblastima

Kina je saopštila danas da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedeljnu posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kako je navedeno prekinuće saradnju u dijalogu između visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promenama, kao i u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Mere objavljene danas najnovije su u nizu koraka s namerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno.

Kina će “prekinuti kinesko-američke pregovore o klimatskim promenama” i otkazati razgovore između vojnih vođa kao i dva sastanka o bezbednosti, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazujući na to da je Pelosi ignorisala snažno protivljenje Kine njenoj poseti Tajvanu.

Ranije danas Kina je najavila da će uvesti sankcije Pelosi i članovima njene porodice.

Kina je juče počela velike vojne vežbe u šest zona oko tajvanske obale. U raketnim probama rakete su ispaljene i preko Tajvana, rekli su vojni zvaničnici državnim medijima.

Kina se protivi da ostrvo koje ima samoupravu ima kontakte sa stranim vladama.

Beta

Podeli