SvetVesti

Kina pokrenula vojne vežbe u morima oko Tajvana – Tajpej raspoređuje brodove

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju. Kao odgovor, Tajpej raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza, dok američki nosač aviona “Ronald Regan” patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Vojne vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu. Održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć.

Istočna borbena komandna zona kineske vojske saopštila je da je izvela uspešnu vežbu gađanja bojeviom municijom u blizini Tajvana.

Kina je lansirala dve rakete u blizini tajvanskih ostrva Macu, prenose svetski mediji, a Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je Kina ispalila nekoliko balističkih projektila i u vode oko severoistoka i jugozapada Tajvana.

Kineski vojni helikopteri lete u blizini Tajvanskog moreuza, a nekoliko vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo “srednju liniju” Tajvanskog moreuza, tvrde tajvanski zvaničnici.

Vežbe su pokrenute kao “sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu, navedeno je u izveštaju kineske državne televizije.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene. Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Kao odgovor na poteze Kine, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu “srednje linije” Tajvanskog moreuza u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

“Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini srednje linije. Brodovi su takođe u blizini srednje linije da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga”, rekao je izvor za kojeg agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima istog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i brodova nakratko je prešlo “srednju liniju” Tajvanskog moreuza.

“Neodgovorno i nelegitimno ponašanje”

Tajvanski zvaničnici su osudili održavanje vojnih vežbi u neposrednoj blizini ostrva, istakavši da krše pravila Ujedinjenih nacija i predstavljaju invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i direktan izazov slobodnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

“Kina izvodi vežbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i vazdušnim rutama. To je neodgovorno i nelegitimno ponašanje”, saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija.

Portparol tajvanske vlade takođe je osudio vojne vežbe i naveo da su sajtove tajvanskog Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije napali hakeri.

Takođe, tajvansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u sredu uveče, samo nekoliko sati nakon što je Nensi Pelosi otišla za Južnu Koreju, neidentifikovane letelice, verovatno dronovi, nadleteli oblast obodnih ostrva Tajvana.

RTS/Agencije

Podeli