Usame Zukorlić: Muamer Zukorlić nije otrovan, preminuo je prirodnom smrću

Predsednik Stranke pravde i pomirenja danas je na konferenciji za medije predstavio rezultate institucija koje su učestvovale u procesu ekshumacije i obdukcije njegovog oca Muamera Zukorlića. Zukorlić je rekao da su rezultati iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Nemačke pokazali da Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću.

On je na konferenciji za novinare, u prisustvu najbližih članova svoje porodice rekao da smrt nije nastupila kao posledica infarkta ili pucanja aorte, kako je ranije bilo preneto.

“Svi obducenti su zaključili da nije došlo do pucanja aorte, kako je smatrala prisutna ekipa lekara na dan smrti mog oca. Iskušenje kroz koje smo mi prošli ne želimo nikome, porodica oseća veliko olakšanje, jer su se sva tri tima međunarodnih stručnjaka usaglasila da rahmetli muftija nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću“, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je u ceo proces bilo uključeno 14 stručnjaka sa šest laboratorija iz pet država.

Zukorlić kazao da su rezultati koje su ranije dobili iz Turske, gde su testirani uzorci dlake sa brade muftije Zukorlića, bili osnov za sumnju i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

“IZ dve nezavisne laboratorije dobili smo rezultate na osnovu kojih je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu. Pronašli smo laboratorije u Turskoj gde su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade. Prva je rađena u Institutu za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Republike Turske. Specijalistička komisija sudske medicine na čelu sa dr Ersanom Akom je potpisala zaključak u kome je stajalo da je “utvrđeno je trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60 odsto”. Drugo istraživanje je rađeno na Laboratoriji za klinička ispitivanja Šišli u Istanbulu. U izveštaju koji je potpisao dr Rahmi Četin stoji da je na osnovu dobijenih podataka utvrđeno trovanje hranom. I jedan i drugi izvještaj karakteriše šture podatke, a objašnjenje laboratorija je da opširne podatke daju samo na zahtev državnih institucija. Anonimna istraživanja daju samo zaključke. Dva izvještaja su bila razlog za osnovanu sumnju da rahmetli muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti. Zbog preosetljivosti situacije, tražili smo formiranje međunarodne ekspertize, što nam je na određeni način Tužilaštvo Srbije omogućilo” – objasnio je Usame Zukorlić.

On je istakao da će sada od njih tražiti objašnjenje tih rezultata.

“Želimo da znamo koje su to teške metale oni testirali, a na osnovu kojih su zaključili da postoji 60 odsto šansa da je preminuo od posledica trovanja. Naravno da je nama mnogo lakše što sada znamo da niko nije smeo da se drzne i podigne ruku na život našeg vođe i oca“, rekao je Zukorlić.

Dodao je da je rasvetljivanje okolnosti smrti muftije Zukorlića bila obaveza kako porodice, tako i njegovog naroda.

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je sredinom juna da je Zukorlić umro prirodnom smrću, kao posledica naglog pogoršanja funckije i sledstevnog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca.

Zukorlićevo telo je nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je preminuo iznenada 6. novembra prošle godine u 51. godini.

 

Podeli