DruštvoVesti

Od sutra nov način kontrole brzine, počinje i akcija pojačane kontrole saobraćaja

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa JP ”Putevi Srbije” i Direkcijom za mere i dragocene metale, počeće sutra, 29. jula, sa proširenim i unapređenim sistemom merenja prosečne brzine na svim auto-putevima. U prvoj fazi ovog projekta, predviđeno je da se prosečna brzina meri na oko 50 deonica širom republike Srbije. Takođe, u periodu od 29. jula do 2. avgusta, na teritoriji cele zemlјe biće sprovedena akcija pojačane kontrole saobraćaja, s obzirom da se tokom predstojećeg vikenda očekuje pojačana frekvencija saobraćaja zbog smene turista, kao i zbog činjenice da je od početka meseca izgubilo život 48 učesnika u saobraćaju.

Pored merenja brzine, korišćenjem unaprešenog sistema merenja prosečne brzine na svim auto-putevima biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dodatno unapređenje bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji, navode iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U poslednjih pet godina, u saobraćajnim nezgodama koje su se događale na auto-putevima, godišnje je u proseku gubilo život 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom.

Kontrola brzine uz pomoć ručnih radara i presretača biće nastavljena i u  narednom periodu.

Takođe, najavljena je akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji cele zemlјe, s obzirom da se tokom predstojećeg vikenda očekuje pojačana frekvencija saobraćaja zbog smene turista, kao i zbog činjenice da je od početka meseca izgubilo život 48 učesnika u saobraćaju.

Akcija koja će trajati do 2. avgusta, biće usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje.

Kako bi se povećala bezbednost pešaka, brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza na kojima je u prethodnom periodu dolazilo do ugrožavanja njihove bezbednosti.

Uprava saobraćajne policije skreće pažnju da većina poginulih vozača i putnika u vozilu nije koristila sigurnosni pojas, kao i da su tri od četiri poginula vozača motocikla upravlјala motociklom bez vozačke dozvole odgovarajuće kategorije i apeluje na sve građane da u narednom periodu povećaju opreznost, da pokažu potrebnu dozu odgovornosti i da poštujući propise doprinesu pobolјšanju stanja bezbednosti saobraćaja na putevima.

 

Senada Kalić

Podeli