Skoro polovina testiranih pozitivna na koronu, blagi porast obolele dece

Epidemijska situacija u zemlji se komplikuje. U nedelju, od blizu 8.000 testiranih, gotovo polovina građana dobila je pozitivan rezultat testa. U porastu su i drugi epidemijski brojevi – i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, broj preminulih od kovida 19. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula kaže da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje. Pozitivno je od 15 do 20 odsto testirane dece, navodi dr Jovanović.

Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula je izjavila da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje, svakog dana se povećava broj, ali u blagom je porastu.

“Dnevno se pregleda od 30 do 50 dece na teritoriji celog doma zdravlja. Pozitivno je od 15 do 20 odsto, otprilike oko od Å”est do osmoro dece koja su kovid pozitivna”, ističe dr Jovanović.

Navodi da je trenutno letnji raspust, pa je manje Å”kolske dece, ali uočavaju da se deca zaražavaju od najmlađeg uzrasta.

“Juče smo imali novorođenče koje je staro sedam dana. Zarazilo se od ukućana. Ako je neko od ukućana pozitivan, dete u roku od dva do pet dana dobije simptome. Å arolika je klinička slika, od blago poviÅ”ene visoke temeprature, pa sa temperaturama do 39 stepeni – zapuÅ”enost nosa, malaksalost, guÅ”obolja, a imamo i slučajeve sa povraćanjem i prolivom”, napominje dr Jovanović.

Prema njenim rečima, kada se pojavi klinička slika najbolje je da se dete testira.

“Dete bude u izolaciji sedam dana i simptomatska je terapija. Daju se lekovi za obaranje temperature, guÅ”obolju, paracetamol ili brufe. Å to viÅ”e tečnosti, blagi zaslađeni čajevi, supe i lagana ishrana”, kaže dr Jovanović.

Ističe da su izuzetno retke komplikacije.

“Blaga je klinička slika, vrlo brzo prođe i deca se lepo oporave”, ukazuje dr Jovanović.

Navodi da ako dete razvije neki od simptoma, trebalo bi ga izolovati.

“Da se ne igra u parkiću, može se proÅ”etati, ali ga ne treba meÅ”ati sa starim i bolesnim ljudima. ZatiÅ”je je za vakcinaciju. Poneko dete se javi, ali je zatiÅ”je. Malo je manje interesovanje, ali se svakako preporučuje, naročito za decu koja su u riziku, koja imaju srčane mane, dijabetes, plućna obolenja, dijabetes, svakako se preporučuje Fajzerova vakcina”, navodi dr Jovanović.

Dodaje da ima i drugih repsiratornih virusa i varičela. Ona se povremeno jave, ali je lakŔa klinička slika.

“Svakako se dete treba testirati da bi se znalo o čemu se radi”, ističe dr Jovanović.

RTS

Podeli