SVS: Ne palite rastinje! Predvi─Ĺene visoke kazne

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutra┼ínjih poslova apeluje na sve gra─Ĺane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lo┼że vatru u ┼íumi i po obodima ┼íuma, zbog opasnosti ┼íirenja po┼żara koje mo┼że da ugrozi ┼żivote gra─Ĺana i da nanese velike materijalne ┼ítete.

ÔÇ×Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je 4.982 vanredna doga─Ĺaja, od kojih su najbrojniji po┼żari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja po┼żara 2.884 su nastali na otvorenom prostoruÔÇť, navodi se iz SVS.

U narednom periodu o─Źekuju se du┼żi su┼íni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku po┼żara na otvorenom prostoru i njegovom brzom ┼íirenju.

“Podse─çamo na┼íe gra─Ĺane da je odredbama Zakona o za┼ítiti od po┼żara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i sme─ça na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, i da je nepo┼ítovanje ove odredbe zakona zapre─çena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizi─Źka lica 10.000 dinara”, isti─çu iz SVS.

Ovim zakonom zabranjeno je lo┼żenje vatre u ┼íumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba ┼íume, izuzev na odre─Ĺenim i za to obele┼żenim mestima, u skladu sa propisanim merama za┼ítite od po┼żara, ukazuju.

“Za nepo┼ítovanje ove odredbe zakona zapre─çena je kazna za fizi─Źka lica od 10.000 do 50.000 dinara. Sektor za vanredne situacije ─çe i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadle┼żnim inspekcijskim slu┼żbama republi─Źkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost poja─Źanog nadzora i obilaska terena radi pronala┼żenja neodgovornih gra─Ĺana koji ne po┼ítuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja po┼żara na otvorenom prostoru i pove─çanja bezbednosti na┼íih gra─Ĺana”, dodaju iz SVS.

 

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Podeli