Skano: Ubrzano se širi korona virus, ljudi se ne testiraju

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano, izjavio je danas da se korona virus ubrzano širi zato što ljudi, umesto da se testiraju, ostaju kod kuće.

Skano je za RTS istakao je da su vakcine ┼íirom sveta spasile 20 miliona ┼żivota, a podvarijante omikron soja korona virusa BA 4 i BA 5 zaraznije su u odnosu na prethodne, ali i da vakcine smanjuju mogu─çnost razvijanja te┼íke klini─Źke slike.

Napomenuo je da se u 110 zemalja bele┼żi porast slu─Źajeva korona virusa, a ako se uporede maj i kraj juna meseca, re─Ź je o porastu od 20 odsto.

Sojeve BA 4 i BA 5 mnogi nazivaju i turistickim virusima, a oni su odgovorni za porast slu─Źajeva u Evropi.

“Do porasta je najpre do┼ílo u Portugaliji, gde je sada stabilnije, ali se talas kre─çe ka Gr─Źkoj, Italiji, Francuskoj, Nema─Źkoj i dalje ka istoku”, rekao je Skano.

Od sredine juna bele┼żi se porast slu─Źajeva i u regionu, a ako se uporede prva i poslednja nedelja juna, broj slu─Źajeva je ─Źetiri puta ve─çi.

“I dalje smo daleko od talasa iz januara, kada su brojke bila 20 puta ve─çe nego sad, ali to govori da se pandemija promenila, ali nikako nije zavr┼íena”, istakao je Skano.

Simptomi dve pomenute podvarijante omikron soja li─Źe na letnju virozu, neki imaju visoku temperaturu, neki stoma─Źne tegobe, a neki neurolo┼íke.

Skano isti─Źe da je problem ┼íto mnogi koji imaju simptome ostaju kod ku─çe i ne testiraju se, ┼íto je dovelo do ubrzanog ┼íirenja korona virusa.

“Imamo alate da kontoli┼íemo pandemiju, a naro─Źito u leto da za┼ítitimo starije, da nastavimo sa imunizacijom, i primenjujemo mere javnog zdravstva. Mi nemamo kristalnu kuglu, ali o─Źekujemo porast i treba nastaviti sa vakcinacijom i na jesen”, rekao je Skano.

Omikron uspeva da zaobi─Ĺe imunitet kod vakcinisanih osoba i kod onih koji su prele┼żali korona virus, ali ukoliko ste vakcinisani mo┼żete da o─Źekujete lak┼íu klini─Źku sliku.

“┼Żeleo bih ne┼íto da pojasnim, vakcine deluju i spasavaju ┼żivote, one rade ono za ┼íta su napravljene. Kad je re─Ź o podvarijantama, one su zaraznije u odnosu na prethodne i hteo bih da ka┼żem da je ta─Źno da je omirkon veoma zarazan, ali vakcine smanjuju mogu─çnost te┼íke klini─Źke slike i spsasavaju ┼żivote”, poru─Źio je Skano.

Dodao je da je za 18 meseci dato oko 12 milijardi doza vakcina, te da je 75 odsto starijih od 65 godina je vakcinisano.

Izvor: Tanjug

Podeli