PolitikaVesti

Danas glasanje u EP o rezoluciji kojom se traži uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Konačni tekst izveštaja o Srbiji, u formi rezolucije, trebalo bi da bude usvojen u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, a ovo je prvi put da se međusobno priznanje Srbije i Kosova pominje u zvaničnom dokumentu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament zajedno sa rezolucijom o Srbiji, trebalo bi  da usvoji i rezoluciju o Kosovu. Izvestilac za Srbiju, poslanik Vladimir Bilčik iz Evropske narodne partije, i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon, poslanica Zelenih, najavili su zajedničku pres konferenciju u Strazuburu.

Sredinom juna nacrt rezolucije o Srbiji usvojio je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) sa 55 glasova za i pet protiv.

Deo rečenice u nacrtu rezolucije u kojoj se nalazi poziv Srbiji i Kosovu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”, dodat je preko amandmana koji je podneo Lukas Mandl, poslanik Evropske narodne partije.

Mandl je poslanik u evropskom parlamentu od 2017. a član je Austrijske narodne partije, koju je do prošle godine predvodio Sebastijan Kurc, objavio je portal EWB.

Ovaj amandman podržali su i poslanici drugih grupa, uključujući Socijaldemokrate i Zelene.

Izvor: Danas

Foto: Beta

Podeli