Završeno glasanje u Velikom Trnovcu, nezvanično lista Albanaca ulazi u parlament

Na biračkom mestu broj šest u Osnovnoj školi “Muharem Kadriu” u Velikom Trnovcu, danas su po peti put održani parlamentarni izbori, a glasanje se odvijalo bez problema. Glasačko mesto je zatvoreno u 20 sati. A da li su konačno završeni aprilski parlamentarni izbori u Srbiji, rasplet sledi narednih dana. Posmatrači kažu da je sve proteklo bez tenzija, bilo je pokušaja da se glasa bez dokumenata ili sa nevažećom ličnom kartom, ali da je sve prošlo bez većih nepravilnosti.

Izborni dan je protekao bez problema. Prema podacima koje je objavila CRTA, glasalo je ukupno 725 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 66,6 odsto.

Kontrolori biračkog mesta rekli su za N1 da je koalicija Albanaca doline dobila 698 glasova, što znači da je lista Šaipa Kamberija prošla, a albanska manjina dobila predstavnika u parlamentu.

Takođe, SPS će imati 31 umesto 32 poslanika, jer su na ovom biračkom mestu dobili svega osam glasova.

Na brojanju glasova bilo je 36 članova Biračkog odbora i tri predstavnika RIK-a, a prema rečima kontrolora iz Ne davimo Beograd glasanje je proteklo “uz blage napetosti, ali bez fizičkih okršaja”.

Ukoliko ne bude prigovora, rokovi su takvi da bi RIK konačne rezultate mogao da proglasi za četiri do šest dana, kazao je Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA.

Predsednik biračkog odbora Milovan Aleksić rekao je na početku današnjeg dana da je biračko mesto otvoreno nekoliko minuta posle sedam časova, a da je prvi glasač glasao u 7.10.

“Bilo je nekoliko nesuglasica. One su rešene. Zato smo i kasnili malo, oko sedam, osam minuta, ali je rešeno, i sada sve to ide bez problema”, rekao je ranije Aleksić za N1.

Kako je javila reporterka N1, na mestu glasanja je bilo mirno, tiho i sve je proteklo u najboljem redu. Ona je navodi da je biračka kutija “punija nego ikada ranije”, odnosno, veća je izlaznost birača.

Kako su ranije izjavili članovi Biračkog odbora, postignut je dogovor da se oko biračkog spiska brinu predstavnici i srpske, i albanske nacionasnosti.

Reim Salihi, član Biračkog odbora, kazao je da je primetna veća izlaznost, kao i da to govori da Albanci imaju i želju i potrebu da svoje probleme rešavaju preko institucija.

“Mi ne mislimo da je dovoljno da imamo samo predsednika opštine i predsednika Nacionalnog saveta, već da se Narodna skupština koristi za nas, kako bismo govorili o našim problemima”, rekao je Salihi.

Uverava da i predstavnici albanskih partija žele da se konačni izborni proces završi i nada se da će Albanci dobiti jedno mesto u republičkom parlamentu.

Na tom biračkom mestu izbori su poništavani tri puta, po prigovorima Koalicije Albanaca doline i SPS, dok 23. juna nisu održani zbog neslaganja članova biračkog odbora, a potom je stigla i dojava o bombi.

Prvo glasanje 3. aprila, kao i naredna dva poništena su zbog raznih nepravilnosti, a poslednje, 23. juna, nije ni održano zbog neslaganja članova biračkog odbora i dojave o podmetnutoj bombi.

Izvor: N1

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com