DruštvoVesti

U srednjim školama po jedno odeljenje manje

Nova generacija srednjoškolaca u Novom Pazaru imaće 200 učenika manje u odnosu na predhodnu, pa je planom upisa u svim srednjim školama predviđeno po jedno odeljenje manje. Takva odluka doneta je na aktivu direktora srednjih škola. Mi smo danas posetili Gimnaziju i Ugostiteljsko turističku školu u Novom Pazaru.

U novopazarskoj Gimnaziji, za koju tradicionalno vlada veliko interesovanje, 18 đaka položilo je prijemni za popularno IT odeljenje, dvadeset učenika može upisati sportsku gimnaziju, a u odnosu na prošlu godinu, jedno odeljenje društveno jezičkog smera je manje.

Direktorka Gimnazije Dženana Raždaginac kaže da je ove godine, osim pomenutih novijih gimnazijskih profila, za koja vlada najveće interesovanje, planiran upis po tri odeljenja društveno-jezičkog, prirodno-matematičkog i opšteg smera, od kojih su po dva na bosanskom i po jedno odeljenje na srpskom jeziku.

Ugostiteljsko-turistička škola u Novom Pazaru obično upisuje po šest odeljenja. Ove godine biće ih 5. Četiri odeljenja četvrtog stepena: turistički tehničar, hotelijerko-restoraterski tehničar, trgovinski tehničar i prehrambeni tehničar, i jedno mešovito odeljenje konobar-kuvar sa trećim stepenom.

Direktor Ugostiteljsko-turističke škole Iso Ćorović naglašava da je brzo zapošljenje jedna od prednosti koje ta škola nudi, ističući da po završetku svakog obrazovnog profila u četvorogodišnjem trajanju, učenik ili učenica mogu nastaviti školovanje na gotovo svim fakultetima.

Ovih dana budući srednjoškolci donose važne odluke o profesionalnom opredeljenju. Prosvetari savetiju da pažljivo popune listu želja, prema sopstvenim afinitetitima i uz konsultaciju sa roditeljima. Listu želja mogu od danas popunjavati online, a 6. i 7. juna liste se predaju matičnim osnovnim školama. Upis u srednje škole počinje polovinom jula.

S.Lj.

Podeli