EkonomijaVesti

Mićović: Cene goriva nerealno niske, mogu da dovedu do nestašice

Cene goriva na tržištu su nerealno niske i kao takve se ne mogu održavati u dužem periodu jer su u direktnoj korelaciji sa snabdevenošću tržišta, zbog čega bi moglo da dođe do nestašice, ocenio je u subotu Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

„To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec-dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, da takve cene utiču i na snabdevenost“, rekao je Mićović za N1.

On je istakao da Srbija, ali i druge zemlje sveta, moraju da redukuju svoju potrošnju goriva i naglasio da se to ne dešava ni u jednoj zemlji.

„Potrošnja u Srbiji je veća za 17 procenata nego u 2021. godini, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno – redovno snabdevanje tržišta“, kazao je Mićović.

Generalni sekretar UNKS je podsetio da već pet meseci sve države određuju maksimalne cene goriva i istakao da to „dosta dugo traje“, kao i da te cene „ne prenose na pravi način udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija“.

„One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte“, rekao je Mićović.

Izvor: Biznis

Foto: Pexels

Podeli