DruštvoVesti

BNV: Sankcionisati svaki vid raspirivanja mržnje i fašizma

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro osuđuje raspirivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje prema Bošnjacima od strane zaposlenika Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada na završnoj priredbi učenika četvrtog razreda.

Na završnoj priredbi pomenute škole, djeca su se veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljade Bošnjaka koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima.

Bošnjačko nacionalno vijeće konstantno radi na izgradnji povjerenja Bošnjaka prema državnim institucijama zato i poziva nadležne organe da reaguju i sankcionišu ovaj vid iskazivanja mržnje prema Bošnjacima koja je, na žalost, upućena ovaj put kroz obrazovni sistem.

Svako dijete zaslužuje bezbrižno djetinjstvo i sigurnost kao i najbolje obrazovanje koje će im probuditi ljubav prema raznolikosti a ne mržnju. Škole ni u kom smislu ne smiju biti poligon za širenje mržnje.

Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca i raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem u obrazovnim institucijama pogubno je ne samo za djecu koja su zloupotrebljena već i za buduće generacije kao i za cijelu državu koja se opredjelila ka evropskom putu.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje hitno reagovanje nadležnih organa kao i jasan stav vrha države sa osudom ovog slučaja koji se desio baš u periodu kada su se događale najveće tragedije nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku.

Izvor: BNV

Podeli