DruštvoVesti

Ružić: Dodeljene 143 stipendije studentima doktorskih studija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je na svečanosti povodom dodele stipendija za studente na doktorskim studijama, koje obezbeđuje Ministarstvo, istakao da je državi čast što može da podrži i pomogne da se usavršavaju, uče i da se uključe u rad naučnoistraživačkih organizacija.

„Drago mi je što smo se okupili ove godine u punom broju da pokažemo koliki je podmladak naše naučne zajednice. Vi ste 22. generacija studenata doktorskih akademskih studija koju Ministarstvo stipendira. Na ovogodišnji konkurs za ovu podršku se prijavilo 322 kandidata. Stipendiju je ove godine dobilo i prihvatilo vas 143. Ovaj naš Program podsticanja i stipendiranja mladih i nadarenih za naučnoistraživački rad ima za cilj razvoj naučnoistraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz Srbije“, istakao je Ružić.

On je naveo da ova podrška obuhvata mesečnu stipendiju za doktorande koja iznosi 50.000 dinara, ali i materijalne troškove u iznosu od 7.000 dinara mesečno, te da je na ovaj način podrška zaokružena, „jer pored stipendije obezbeđujemo da talentovani dotorandi stiču i razvijaju praktična znanja u realnom, podsticajnom naučnom okruženju“.

„Naš cilj je da podstaknemo izuzetnost, da ohrabrimo najbolje da nastave da uče i da se usavršavaju, zarad sopstvene budućnosti, ali i zarad budućnosti naše zemlje. Srbija ima dugu tradiciju stipendiranja najboljih studenata. Ministarstvo prosvete tu tradiciju nastavlja i podržava najbolje i najtalentovanije i učenike. U poslednjih pet godina, sa nekom od stipendija podržano je više od 180.000 učenika i studenata“, naveo je ministar.

Za učeničke i studentske stipendije, prema rečima ministra Ružića, godišnje se iz budžeta opredeli više od 2,4 milijarde dinara.

Ministarstvo, svake godine, obezbeđuje sredstva za stipendiranje do 200 novih stipendija za studente doktorskih akademskih studija, finansira materijalne troškove njihovog uključivanja u rad naučnoistraživačkih organizacija i nastavlja stipendiranje za oko 350 studenata doktorskih studija u različitim naučnim oblastima.

„Uz stipendiranje finansijski se podržava i niz aktivnosti vezanih za studiranje i usavršavanje studenata master i doktorskih studija, kao što je učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, studijski boravci u inostranstvu, kao i troškovi prijava, završne izrade i odbrane doktorskih disertacija. Naglasio bih da se ovim programom ne završava podrška mladim i talentovanim istraživačima. Već petu godinu, Ministarstvo podstiče, kroz poseban program, zapošljavanje mladih istraživača – studenta doktorskih akademskih studija u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama. Do sada smo, na ovaj način, za pet godina, podržali oko 2.000 mladih istraživača-studenata doktorskih studija iz svih oblasti“, rekao je Ružić.

Foto: Ministarstvo prosvete
Podeli