Jubilej u okviru jubileja: Pola veka izdava─Źke delatnosti Muzeja “Ras”

U okviru programa obele┼żavanja 70 godina Muzeja u Novom Pazaru ve─Źeras je odr┼żana promocija “Pola veka izdava─Źke delatnosti Muzeja “Ras” Novi Pazar”.

O izdava─Źkoj delatnosti Muzeja, kao prve izdava─Źke ku─çe na ovim prostorima, govorili su autori najnovije publikacije “Bibliografije monografija” Fuad Ba─çi─çanin, direktor Muzeja i Avdija Salkovi─ç, rukovodilac muzejske biblioteke. Gost ve─Źeri bio je profesor i knji┼żevnik Maruh Fetahovi─ç, ─Źija je zbirka poezije jedna od prvih publikacija u izdava┼ítvu Muzeja.

Muzej u Novom Pazaru osnovan je 1952. godine, a 1971. godine, prilikom redefinisanja njegovog statusa, Muzej je registrovan i kao izdava─Ź.

“U to vreme to je bila jedina institucija na ovim prostorima koja je registrovan i za izdava┼ítvo.┬á Prvi projekat izdava─Źke delatnosti bilo je delo Miodraga Radovi─ça i Ejupa Mu┼íovi─ça “Borci novopazarskog kraja pali u NOR-u”.┬á Muzej je do sada objavio skoro 70 naslova iz razli─Źitih oblasti, od istorije, etnologije, arheologije do lepe knji┼żevnosti”, izjavio je rukovodilac muzejske biblioteke Avdija Salkovi─ç.

Naglasio je da krunu izdava─Źkog poduhvata predstavljaju dva ─Źasopisa: Novopazarski zbornik i zbornik referata sa godi┼ínjih simpozija “Sopo─çanska vi─Ĺenja”.

S.Lj.

Podeli