DruštvoVesti

Sednica Skipštine još uvek u toku

Usvojen je prvi rebalans budžeta Grada Novog Pazara, a odbornici su dali saglasnost da se Grad Novi Pazar kreditno zaduži.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je za skupštinskom govornicom rekao da je zaduženje dozvoljeno do 50%, a da je Novi Pazar zadužen sada samo 7% , te da novo zaduživanje ni u kom slučaju neće ugroziti funkcionasanje lokalne samouprave Novog Pazara. Novac od kredita  je planirano da bude utrošen  za kapitalne investicije.

“Budžet grada je najvažniji dokument. Pred vama je rebalans za 2022. godinu do kog je došlo jer je nemoguće predvideti sve okolnosti koje se dese u jednogodišnjem periodu. Suočeni smo sa periodom korone a potom i globalnom ekonomskom krizom koju je izazvao rat u Ukrajini. Cene enrgenata su znatno skočile a podizanje kredita potrebno je da bi se realizovali planirani projekti. Zaduženost lokane samouprave od 7 procenata dopusta podizanje kredita kada je ono zaista opravdano. Upravo je domaćinskim odnosnom prema novcu građana stečena mogućnost da se kreditno zaduženje realizuje u trenutku kada je neophodno premostiti posledice svetske krize. Od predvidjenog iznosa, 165 milona namenjeno je za asfaltiranje, putnu infrastrukturu a 131 milon za kanalizacionu I vodovodnu mrezu sa ciljem da gradjanima obezbedimo bolje uslove za zivot. Kreditnim zaduženjem ne postavlja se pitanje funkcionisanja lokalne samouprave, jer je zaduženje od 13 odsto u odnosu na mogućih 50 procenata, koliko je realan kapacitet, zanemarljivo”, rekao je Biševac.

On je podsetio da je Novi Pazar da na osnovu spovedenog istraživanja funkcionisanja lokalnih samouprava dobio priznanje da je najtranspratetnija lokalna samouprava u Srbiji.

“Mi smo prvi grad po transparentnosti i poslednjih nekoliko godina u samom smo vrhu, ne borimo se da budemo prvi, ali se trudimo da svake godine budemo bolji”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Na četvrtoj sednici Skupštine Grada je preko 40 tačaka dnevnog reda.

Pred odbornicima će se naći Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje bratimljenju između grada Novog Pazara i grada Damijeta – Arapska Republika Egipat kao i sa i turskim gradom Bursa.

Usvojen je i predlog o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora o izmeni cena usluga JKP „Parking servis“ Novi Pazar.

Na dnevnom redu je predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Novog Pazara za 2022.godinu, predlog o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Novog Pazara, predlog o izmeni i dopuni Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, ali i o naknadama za korišćenje javnih puteva i javnih površina na teritoriji grada Novog Pazara.

Takođe, na dnevnom redu je i ostavka vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća Emira Spice, kao i predlog da se na njegovo mesto izabere Nermin Ljajić.

Podeli