DruštvoVesti

Godine uzleta u Abu Dabiju – Ja sam neko mnogo eko

Nove osnove programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja Predškolska ustanova ”Mladost” sprovodi već godinu dana. Rezultatima programa ”Godine uzleta” zadovoljni su i u vrtiću Abu Dabi na Dohoviću. Njihov novi objekat, ističu, predstavlja ”jezgro promena”.

”Ja sam neko mnogo eko”, naziv je projekta koji predstavlja rezultat primene novih osnova programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja u vrtiću ”Abu Dabi” na Dohoviću. Mališani starijeg uzrasta ovu predstavu pripremaju za završnu proslavu projekta, a ovo su detalji njihovog uvežbavanja.

Vaspitačica Aida Nuhambašić, koja je kreirala predstavu i napisala tekst, ističe da su Godine uzleta takav koncept rada koji daje uvid u to šta deca vole na kreativan način i kroz igru.

Novi koncept rada prepoznaje značaj predškolskog uzrasta za razvijanje sposobnosti celoživotnog učenja, za sticanje samopouzdanja, za podsticanje dečije otvorenosti, radoznalosti, istrajnosti, otpornosti i kreativnosti. Programi u vrtićima nastaju zajedničkim učestvovanjem dece i odraslih u prostoru koji je inspirativan za dete.

Rukovodilac objekta Abu Dabi na Dohoviću, Ulfeta Hoćanin kaže da je zadovoljna rezultatima. Ističe da je njihov novi objekat jezgro promena, te da su nove osnove programa na dobrobit deteta. Poseban značaj u realizaciji programa imaju i prostorne celine, stvorene prema potrebama svakog deteta.

S obzirom da su nove osnove, proces koji se konstantno usavršava, vrić Abu Dabi učesnik je modela ”Zajednice profesionalnog učenja”. U okviru njega se osposobljavaju, usavršavaju i razmenjuju iskustva stručni saradnici, vaspitači, jednom rečju praktičari koji rade sa decom. Deci se daje mogućnost da budu glavni kreatori, a svi programi realizuju se uz podršku, roditelja, lokalne zajednice i Ministratva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

S.Lj.

 

Podeli