DUNP: Akreditovane studije farmacije

Na Dr┼żavnom univerzitetu u Novom Pazaru, prema raspisanom konkursu, ove godine na 20 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu bi─çe upisano ukupno 1029 studenata, 684 na bud┼żetu i 345 samofinansiraju─çih.

Broj bud┼żetskih mesta, prema kvoti koju je odobrila Vlada Srbije, isti je kao i pro┼íle godine i omogu─çava da se blizu 70 odsto bruco┼ía ┼íkoluje o tro┼íku dr┼żave. U odnosu na raniji period, novina je uvo─Ĺenje┬á studijskog programa-Farmacija. Re─Ź je o upravo akreditovanim integrisanim studijama, na koje ─çe u prvoj generaciji mo─çi da se upi┼íe 20 studenata. Po┼íto je farmacija novi studijski program, potrebno je re─çi da ─çe kandidati na prijemnom ispitu polagati test iz hemije.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izu─Źavaju ekonomija i poslovna informatika, bi─çe 110 mesta. Na Departman za filozofske nauke (u ─Źijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspita─Ź u pred┼íkolskim ustanovama) upisa─çe se 120 studenta.┬á Departman za filolo┼íke nauke (Srpska knji┼żevnost i jezik i Engleski jezik i knji┼żevnost) ima─çe 100 bruco┼ía.

Na Departmanu za prirodno-matemati─Źke nauke, koji obuhvata matematiku, hemiju i biologiju, planiran je upis 145 studenata. Na Departmanu za tehni─Źko-tehnolo┼íke┬á nauke (i studijskim programima: Ra─Źunarska tehnika, Arhitektura, Gra─Ĺevinarstvo, Softversko in┼żenjerstvo Agronomija i Prehrambena tehnologija) ima ukupno 284 mesta.

Departman za biomedicinske nauke, (koji uz studijske programe: Rehabilitacija i Sport i fizi─Źko vaspitanje uklju─Źuje i Farmaciju), ima─çe na osnovnim akademskih i integrisanim studijama ukupno 125 novih studenata. U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena nega,┬á gde je planiran upis 65 studenata.

┼ákolarina na Dr┼żavnom univerzitetu u Novom Pazaru ostaje ista kao i prethodnih godina i za pravne, ekonomske, filolo┼íke, filozofske i matemati─Źke nauke iznosi 50.000 dinara, a za tehni─Źko-tehnolo┼íke i biomedicinske 60.000 dinara i mo┼że se platiti u vi┼íe rata. ┼ákolarina za studije farmacije iznosi 110. 000 dinara.

Upisnim kalendarom predvi─Ĺeno je da prijavljivanje za upis bude od 21. do 23. juna, a prijemni ispiti ─çe se odr┼żati 30. juna i 1. jula.

Izvor: DUNP

 

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com