DruštvoVesti

DUNP: Akreditovane studije farmacije

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, prema raspisanom konkursu, ove godine na 20 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu biće upisano ukupno 1029 studenata, 684 na budžetu i 345 samofinansirajućih.

Broj budžetskih mesta, prema kvoti koju je odobrila Vlada Srbije, isti je kao i prošle godine i omogućava da se blizu 70 odsto brucoša školuje o trošku države. U odnosu na raniji period, novina je uvođenje  studijskog programa-Farmacija. Reč je o upravo akreditovanim integrisanim studijama, na koje će u prvoj generaciji moći da se upiše 20 studenata. Pošto je farmacija novi studijski program, potrebno je reći da će kandidati na prijemnom ispitu polagati test iz hemije.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 110 mesta. Na Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) upisaće se 120 studenta.  Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) imaće 100 brucoša.

Na Departmanu za prirodno-matematičke nauke, koji obuhvata matematiku, hemiju i biologiju, planiran je upis 145 studenata. Na Departmanu za tehničko-tehnološke  nauke (i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo Agronomija i Prehrambena tehnologija) ima ukupno 284 mesta.

Departman za biomedicinske nauke, (koji uz studijske programe: Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje uključuje i Farmaciju), imaće na osnovnim akademskih i integrisanim studijama ukupno 125 novih studenata. U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena nega,  gde je planiran upis 65 studenata.

Školarina na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ostaje ista kao i prethodnih godina i za pravne, ekonomske, filološke, filozofske i matematičke nauke iznosi 50.000 dinara, a za tehničko-tehnološke i biomedicinske 60.000 dinara i može se platiti u više rata. Školarina za studije farmacije iznosi 110. 000 dinara.

Upisnim kalendarom predviđeno je da prijavljivanje za upis bude od 21. do 23. juna, a prijemni ispiti će se održati 30. juna i 1. jula.

Izvor: DUNP

 

Podeli