PolitikaVesti

Hodžić za Hayat: Bošnjaci su veoma dobro integrisani u makedonsko društvo zahvaljujući SDA

Dželal Hodžić, novinar i zamjenik direktora Agencije za ostvarivanje prava zajednica Sjeverne Makedonije, bio je gost TV Hayat.

Kako kaže, Bošnjaci su danas veoma dobro integrisani u makedonsko društvo.

“Ovdje boravim u funkciji predsjednika SDA Sjeverne Makedonije i obradovan sam dolaskom u BiH. Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji, kojih ima oko 17.000, ostvarili su svoja ustavna i zakonska prava, dio su preambule Ustava, dok je 28. septembar proglašen nacionalnim praznikom za Bošnjake Sjeverne Makedonije. Osim toga, imamo redakciju na javnom RTV servisu na bosanskom jeziku, učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, dok je Parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Mogu reći da smo veoma dobro integrirani u makedonsko društvo”, ocjenjuje Hodžić.

Dodaje da mlade generacije Bošnjaka moraju raditi na povezivanju i jačanju međusobnih kontakta.

“Vrlo je važno da kao narod budemo povezani uz nove načine komunikacije i tehnologije. Više nije važno gdje ko živi. Recimo, mi u Sjevernoj Makedoniji posebno pratimo Hayat televiziju i Vaš ramazanski program, a upoznati smo i sa svim dešavanjima u BiH na taj način. Svaka generacija ima svoju borbu. Nova generacija Bošnjaka ima obavezu poboljšati međusobnu saradnju sa našim ljudima širom regije i svijeta. Na nama je da probudimo nadu u bolju budućnost. SDA se izborila da sačuva bošnjačku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji. Plan je da zajedno sa svim drugim makedonskim  građanima i narodima radimo na razvoju i projektima od zajedničkog interesa. Koncert Dine Merlina na dočeku Nove 2020. godine u Skoplju bio je događaj za pamćenje na koji smo kao Bošnjaci ponosni, pa stoga radimo na realizaciji takvih i sličnih sadržaja. Imamo veoma dobru saradnju sa SDA BiH, što je veoma važno za implementaciju naših planova”, istakao je Hodžić.

Preuzeto: hayat.ba

Podeli