DruštvoVesti

Zamjenici ambasadora zemalja EU posjetili Novi Pazar

Novi Pazar posjetila je delegacija zamjenika ambasadora zemalja članica Evropske unije, predvođena zamjenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Matejom Norčić Štamcar. Nakon zvaničnog sastanka, dvije delegacije obišle su i proizvodni pogon preduzeća “Balta” koje je dobilo bespovratna sredstva za unapređenje proizvodnje. Tokom posjete moglo se čuti da je Novi Pazar važan za Evropsku uniju, te kako je ta tvrdnja potkrepljena realizovanim projektima u vrijednosti od više miliona eura.

EU najveći je donator bespovratnih sredstava i najveći strani investitor u Novi Pazar, saglasni su sagovornici. Zamjenici i zamjenice ambasadora zemalja članica EU, njih 15, najprije su o realizovanim projektima i daljim planovima razgovarali sa delegacijom domaćina. Novi Pazar i ovaj dio Srbije važni su za EU i to se pokazuje realizacijom kapitalnih projekata, naglašeno je.

Pored Vlade Srbije, EU je najznačajniji partner Novog Pazara u kom su realizovani brojni kapitalni projekti, smatra gradonačelnik Nihat Biševac.

Zamjenica ambasadora Slovačke, Monika Podslanova izrazila je zadovoljstvo što EU ima priliku da realizacijom značajnih projekata na djelu pokaže koliko su joj važni svi djelovi Srbije.

Za zamjenicu ambasadora Njemačke Doroteu Gizelman najbolji dio posla Delegacije EU jesu posjete mjestima koja su obuhvaćena velikim projektima.

Vlasnik firme “Balta” koju su danas posjetile delegacije zvaničnika Grada i EU, Jasmin Baltić, kazao je kako je podrška EU u njegovom biznisu bila od neizmjerne vrijednosti u tom trenutku. On je pozvao sve privrednike, vlasnike malih i srednjih preduzeća da apliciraju za bespovratna sredstva koje nudi EU.

Delegacija EU juče je boravila u Sjenici, a tokom dana sastala se i sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

A.N.

Foto galerija:

https://www.facebook.com/GUNoviPazar/photos/pcb.2229629753869344/2229626800536306

 

Podeli