DruštvoVesti

NVO ukazuju na težak položaj romske dece

Nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara ocenila je da su romska deca žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, a potencijalno i trgovine ljudima zbog zloupotrebe u svrhu prosjačenja i ekonomske eksploatacije.

U zajedničkom saopštenju za javnost Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC ’’Dama’’ i ’’Urban in” ukazuju na težak položaj romske dece posledic, što je tvrde posledica i neadekvatnog odgovora društva i nadležnih institucija.

U saopštenju navode da nekoliko romskih mališana mesecima, ’’bez redovnog obroka, adekvatne odeće i obuće, boravi i spava na betonu u prolazu Nove lučne zgrade”.

’’Ova deca žive u nehumanim uslovima, ugroženo im je pravo na bezbedan i dostojanstven život, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, često su izložena omalovažavanju, vređanju i diskriminaciji”, navodi se u saopštenju.

Pomenute nevladine organizacije apelovale su na lokalne i republičke institucije da ’’neodložno reše ovaj problem, kao i da odgovorno, efikasno i sistemski kontinuirano rade na zaštiti prava i unapređenju položaja romske zajednice’’

Podeli