Sport

“Šampioni različitosti” o fizičkoj aktivnosti i benefitima sporta

Centar za razvojnu politiku i saradnju u okviru Erazmus programa u Novom Pazaru organizuje međunarodnu razmenu mladih, a priča na temu različitosti, inkluzije i sporta startovala je 18. maja i traje devet dana.

Mladi iz Turske, Španije, Italije, Rumunije, Slovačke i domaćina Srbije učestvuju u relizaciji projekta “Šampioni različitosti”.

“Program je takvog karaktera da u prvoj polovini dana imamo radionice na određene teme, gde se uči o nekim stvarima kojih nema u školskom sistemu, poput sportskog i nesportskog navijanja. U drugom delu dana, zahvaljujući gradskom Sportskom savezu i sportskim institucijama, gosti smo u obdašnjim klubovima”, pojasnila je Emina Brunčević iz Centra za razvojnu politiku i saradnju.

“Iako smo relativno mali grad, gostima je zanimljiva činjenica da imamo jako razvijen sport. Nadam se da je ovo samo prvi u nizu sličnih projekata. Interakcija pomaže i našoj omladini da unapredi svoja znanja o sportu i ljudima uopšte”, dodala je ona.

Polaznici programa iz šest država prisustvovali su časovima karatea na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, fudbala u Sportskoj dvorani Pendik, atletike na Atletskom stadionu, boksa u sali za borilačke sportove pri Dvorani Sportske akademije Douš i plivanja u zatvorenom bazenu Osnovne škole Bratstvo.

“Obratili su nam se s molbom da im obezbedimo terene i organizujemo neki vid sportske edukacije. Između ostalog, u Sportskoj dvorani Pendik predstavnici šest država izvodili su penale i najbolji su dobili simbolične nagrade. Pobedili su mladi iz Španije, a sledili su Turska, Rumunija, Srbija, Italija i Slovačka”, rekao je generalni sekretar novopazarskog Sportskog saveza Nermin Zećirović.

M. Minić

 

Podeli