DruštvoVesti

Novi Pazar najtransparentnija lokalna samouprava

Među najtransparentnijim lokalnim  samoupravava u 2022. godini je Novi Pazar. To pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti koje je na današnjoj konferenciji za medije predstavila Transparentnost Srbija. Kada je transparentnost u pitanju Novi Pazar beleži ozbiljne rezultate i kontinuitet od 2019 godine.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac izrazio je zadovoljstvo što ovaj grad ove godine ima devet poena više u odnosu na prethodnu, ukupno 87 poena, ali i zbog činjenice da ta opština četiri godine održava kontinuitet.

Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. iznosi 49 poena – jedan poen više u odnosu na prethodnu godinu i tri poena više u odnosu na 2020, saopšteno je iz Transparenstnosti Srbija.

Treba napomenuti da je skoro polovina – 49 odsto opština poboljšala rezultat, ali je čak kod 46 odsto lokalnih samouprava zabeležen pad.

VD  direktorka misije američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID)  Šenli Pinčoti, uz čiju podršku je Transparentnost Srbija  i ove godine sprovela istraživanje, kazala je da je transparentnost jedan od uslova za vladavinu prava.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović naveo je da je od početka ove godine zabaležen trend da najviše žalbi Povereniku stiže na rad lokalnih samouprava, oko 35 odsto, što je značajan porast u odnosu na celu prethodnu godinu kada je stiglo manje od 20 odsto.

Što se tiče kategorija, minimalni rast transparentnosti je zabeležen u četiri oblasti, među kojima su “Javne rasprave i javni konkursi“, “Informatora o radu”, dok je najmanja transparentnost i dalje u oblasti “Skupština i veće”.

 

Senada Kalić

 

Podeli