RegionVesti

Novi auto-put kroz Crnu Goru u špicu sezone

‘’Završna testiranja za bezbednost na prvoj deonici autoputa Bar-Boljare biće uskoro završena’’, najavio je direktor ”Monteputa” Milan Ljiljanić te dodao da će u špicu sezone auto put biti pušten saobraćaj. Rekao je da su građevinski radovi na autoputu potpuno završeni, te da su ostali fini radovi na severnom delu trase koji do sada nisu mogli da se završe zbog vremenskih prilika.

”Dajemo sve od sebe da ta testiranja što pre završimo i da imamo autoput pušten u saobraćaj za vreme letnje sezone. Očekujemo da će ta testiranja završiti i da ćemo u špicu sezone imati saobraćaj”, izjavio je Ljiljanić.

Objašnjava da se radi na testiranju protivpožarnih sistema i sistema video nadzora i kontrole saobraćaja kompletnog auto-puta.

“Čitav autoput je pokriven kamerama. Imamo oko 500 kamera čiji se prenos slike i nadzor vrši iz komandnog centra. Ekipe koje će opsluživati auto-put će biti smeštene na Pelevom bregu. Formirali smo svoju vatrogasnu službu koja će imati oko 30 pripadnika”, rekao je Ljiljanić, prenosi Bankar.me.

Istakao je da je na autoputu prisutna i policija koja će u ovom probnom periodu početkom sezone vršiti kontrolu na putu.

Ukupna dužina prve deonice autoputa je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocevnih tunela. Ukupna dužina tunela je 17,7 km, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice auto-puta.

Podsetimo, završetak autopuputa kroz Crnu Goru na deonici Smokovac-Mataševo bio je najavljen za kraj novembra prošle godine. Potom su rokovi pomerani više puta, a gradnja je počela pre sedam godina.

 

Podeli