“Rast penzija bi─çe dvocifren”

Pove─çanje penzija u januaru ─çe, na osnovu sada┼ínjih projekcija i usla─Ĺivanja prema ┼ívajcarskoj formuli, iznositi vi┼íe od 10 procenata.

To je izjavio danas za Tanjug ─Źlan Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov i dodao da bi tu formulu trebalo nadograditi kako bi penzije mogle bolje da prate privredna i inflaciona kretanja.

Altiparmakov ka┼że da bi ponder zarada u ┼ívajcarskoj formuli, koji sada iznosi 50 odsto, mogao da se pove─ça na 60 ili 65 procenata, a ponder inflacije smanji na 40 li 35 odsto, ali i da bi trebalo razmotriti da se zbog inflacije rast penzija uskla─Ĺuje dva puta godi┼ínje.

Dodaje da zbog uskla─Ĺivanja penzija prema ┼ívajcarskoj formuli jednom godi┼ínje penzioneri dobijaju pove─çanje sa ka┼ínjenjem od oko pola godine.

┼ávajcarska formula je uvedena od 2020. i prvobitno je bilo predvi─Ĺeno uskla─Ĺivanje rasta penzija dva puta godi┼ínje, ali se pre┼ílo na jednogodi┼ínje, po┼íto se inflacija veoma malo menjala.

Ina─Źe, ┼ívajcarska formula predvi─Ĺa pove─çanje penzija na osnovu rasta cena i prose─Źnih zarada: 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada.

Kako je rekao Altiparmakov, ta─Źan iznos pove─çanja penzija zna─çe se tek u septembru kada budu poznati svi podaci o kretanju cena i zarada u privredi, ali ─çe svakako biti dvocifren.

“To da ─çe penzije porasti u januaru vi┼íe od 10 procenata je za sada samo projekcija na osnovu sada┼ínjih trendova, ali prili─Źno ─Źvrsta projekcija”, dodaje Altiparmakov.

Napomenuo je da je po─Źetkom 2022. me─Ĺugodi┼ínji rast zarada u privredi bio oko 13 procenata, ali da treba videti kako ─çe se do septembra kretati cene i zarade.

Na pitanje da li bi MMF podr┼żao izmenu ┼ívajcarske formule, Altiparmakov je rekao da to ne mo┼że da komentari┼íe, ali da ─çe ta profesionalna i kredibilna institucija imati stav i po tom pitanju zbog mogu─çnost i potrebe za nadogradnjom ┼ívajcarske formule, kada Misija MMF-a bude ponovo do┼íla u Srbiju u septembru ili oktobru i radila tehni─Źke analize.

“Stav Fiskalnog saveta se nije menjao, od trenutka kada smo mi zapo─Źeli javnu diskusiju pre ─Źetiri godine o potrebi usvajanja formule za indeksaciju penzija i nakon usvajanja formule, smatramo da postoji dobra osnova i da je potrebno nadograditi ┼ívajcarsku formulu. Re─Ź je o tzv. sistemima automatskih stabilizatora, kako bi ┼ívajcarska formula mogla bolje da prati privredna kretanja i stanje finansijske pozicije penzionog sistema. To smo naglasili i kada je do┼íla kovid kriza i dodatna privredna turbulencija, a ┼íto je i sada relavantno kada imamo ovo ubrzanje inflacije”, ka┼że Altiparmakov.

Naveo je da ─çe se sada┼ínje pove─çanje inflacije, od 9,6 odsto me─Ĺugodi┼ínje u aprilu, odraziti kroz pove─çane penzija na osnovu ┼ívajcarske formule vi┼íe od 10 odsto, ali da treba sa─Źekati tek januar slede─çe godine.

Na pitanje koji bi bio idealan procentualni odnos pondera za uve─çanje penzija, sagovornik Tanjuga ka┼że da to zavisi od ekonomske situacije i dugoro─Źno od demografskih kretanja i finansijske pozicije penzionog sistema.

Naglasio je da je uspe┼íno sprovedena penziona reforma 2015. godine i penzioni sistem u velikoj meri stabilizovan, kao i da sada postoje mogu─çnosti zbog promene privrednih tokova i ubrzanja inflacije, ali i dru┼ítvene potrebe, da se dugoro─Źno izmeni ┼ívajcarska formula, za narednih desetak ili 20 godina.

“Usvoji se pravilo i nadogradnja postoje─çeg pravila, da bi se omogu─çilo ne┼íto ve─çe uskla─Ĺivanje sa zaradama u narednim godinama. Paralelno se usvaja i simetri─Źno pravilo, tako da ukoliko bi do┼ílo do neke velike svetske ekonomske krize koja bi se prelila na Srbiju postoji mogu─çnost da 60 ili 65 odsto pondera za zarade ne bi bio odr┼żiv, pa bi moralo da se vra─ça nazad”.

Altiparmakov isti─Źe da je najva┼żnije da se sve defini┼íe pravilima da bi sve bilo predvidivo i nepristrasno i penzioneri znali ┼íta mogu da o─Źekuju, kao i da to ne─çe preopteretiti bud┼żet.

“I da ne─çemo do─çi opet u probleme kao ┼íto smo bili 2008. godine”, dodao je Altiparmakov u izjavi za Tanjug.

Ka┼że da je sada odnos prose─Źne zarade i prose─Źne penzije u Srbiji nepunih 44 odsto, po ─Źemu ne odudaramo od zemalja u regionu gde je taj odnos oko 40 odsto i manje, kao ┼íto su Hrvatska, BiH, Bugarska.

Altiparmakov dodaje da taj odnos iznosi oko 40 odsto i u Nema─Źkoj.

Napomenuo je da to, ipak, nije najbolji indikator stanja penzijskog sistema i o─Źekivanja ┼íta gra─Ĺani mogu da o─Źekuju kada upla─çuju doprinose i nakon penzonisanja, jer je prose─Źna penzija koja se uzima u obizir heterogena kategorija, s obzirom da uklju─Źuje kod nas i invalidske penzije za koje se zna da su prethodnih decenija bile predmet mahinacija, zatim penzije samostalnih delatnosti kod kod kojih “samostalci” imaju mogu─çnosti da upla─çuju manje osnovice nego ┼íto privre─Ĺuju…

On dodaje da su u toj kategoriji i poljoprivredne penzije koje su suštinski više socijalna katagorija jer iznose oko 13.000 dinara.

Zbog toga je pravi pokazatelj, isti─Źe Altiparmakov, odnos prose─Źne plate i prose─Źne starosne penzije zaposlenih radnika, koji u Srbiji iznosi oko 52 odsto, ┼íto je zadovoljavaju─çe.

Naveo je da su u Srbiji nepovoljni demografski trendovi i da se jo┼í od polovine ┼íezdesetih godina pro┼ílog veka ne ra─Ĺa dovoljno dece za prostu reprodukciju stanovni┼ítva, pa onda i ne mo┼że da se o─Źekuje mnogo ve─çi odnos prose─Źcnih starosnih penzija i prose─Źnih plata.

Na pitanje da prokometari┼íe ideju lidera PUPS-a Milana Krkobabi─ça da se uvede “┼ívajcarska formula plus plus” koja bi omogu─çila i ve─çi rast penzija, tako ┼íto bi se penzije uskla─Ĺivale ne samo sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prose─Źne zarade ve─ç i sa rastom BDP-a i drugim korektivima, Altiparmakov je rekao da na─Źelno rast penzija i treba da prati rast BDP-a.

To na─Źelno mo┼żemo da podr┼żimo, dodao je Altiparmakov.

Izvor: B92

 

Podeli