DruštvoVesti

Preminuo predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa Bin Zajed Al Nahjan

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa Bin Zajed Al Nahjan danas je preminuo u 73. godini, prenela je tamošnja državna agencija WMA.

Njega će za sada, prema ustavu naslediti potpredsednik i premijer šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum, vladar Dubaija, piše agencija Rojters.

Državni savet u koji su uključeni lideri sedam emirata ima rok od 30 dana da se sastane i izabere novog predsednika.

Kalifa, koji je rođen 1948. godine, došao je na vlast 2004. u najbogatijem emiratu, Abu Dabiju, i postao lider države.

Očekuje se da će ga na mestu lidera Abu Dabija naslediti njegov polubrat, princ šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan.

Mohamad bin Zajed je bio de fakto vladar UAE, naročito nakon što je Kalifa pretrpeo šlog 2014. godina, posle čega se retko pojavljivao u javnosti.

Vučić uputio saučešće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana.

“Duboko me je pogodila vest o smrti Njegovog veličanstva šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, iskrenog prijatelja naše zemlje i čoveka kojeg su krasile neke od najvrednijih i najređih vrlina”, naveo je Vučić u telegramu saučešća.

U telegramu predsednika, izražava se najdublje saučešće porodici i sunarodnicima predsednika UAE i poručuje da budu ponosni i slave njegov život.

“Smrt čovekova meri se po njegovom životu – po snazi karaktera, moralnim načelima kojih se pridržavao, po mudrosti kojom se rukovodio, kao i po spremnosti da nesebično pomogne i pravično prosudi. Čovek posvećen veri i tradiciji, ali sa izuzetnim sluhom za vrednosti savremenog sveta, šeik Kalifa je svoju zemlju svrstao u jednu od najvećih sila regiona, podigavši je na tron modernih i snažnih država sveta”, napisao je predsednik Srbije.

“Njegovo veličanstvo šeik Kalifa je upravo najvišim ljudskim vrednostima posvetio ceo život, vodeći svoj narod sigurnom i mudrom rukom ka sveobuhvatnom napretku i dobrobiti, neumorno radeći i u najtežim vremenima, čime je stekao ogroman ugled i brojne prijatelje i na globalnom nivou”, navedeno je u telegramu.

“Neka mu Bog podari rajska naselja i obilati blagoslov“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

 

Izvor: euronews.rs

Podeli