EkonomijaRegionVesti

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u evrozonu u junu 

Konačna odluka o uvođenju evra biće donesena u junu, piše u petak Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća nego što dopušta Veće EU, ali u obzir će uzeti energetsku krizu. Kad se govori o ulasku Hrvatske u evrozonu u planiranom roku, vlada konsenzus da je to “vrlo verovatno”.

Konačna odluka biće poznata u junu kad će Evropska komisija i Evropska centralna banka objaviti izveštaj sa ocenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele evro, pa tako i Hrvatska, kriterijume konvergencije.

Neslužbene informacije o tome trebale bi biti poznate već krajem maja. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju “pozitivne ocene”, uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Evropskoj uniji te odgovarajuće referentne vrednosti za kriterijume stabilnosti cena, održivosti i stabilnosti javnih finansija, stabilnosti kursa i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

Kao najproblematičniji kriterijum dosad se izdvajala inflacija, koja će se meriti od aprila prošle do aprila ove godine. Prema nominalnim kriterijumima, ne bi smela da nadmaši prosek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tokom 12 meseci, uvećanu za 1,5 odsto.

Prema računu Marine Tkalec, više naučne saradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od marta do marta najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto. Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 odsto, prenosi Seebiz.

Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje april – april, proizlazi da Hrvatska ne ispunjava referentni kriterijum za inflaciju. Ipak, Tkalec vjeruje da će konačna ocena biti prolazna.

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK

Podeli