SvetVesti

UAE pozvao izraelskog ambasadora u Ministarstvo vanjskih poslova zbog racija u Al-Aksi

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pozvali su izraelskog ambasadora u Abu Dabiju u Ministarstvo vanjskih poslova zbog racija u džamiji Al-Aksa.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova UAE-a navodi se da je Reem Ebrahim Al-Hashimi, državna ministrica za međunarodnu saradnju, pozvala Amira Hayeka, ambasadora Izraela u Abu Dabiju, u Ministarstvo vanjskih poslova.

Tom prilikom mu je izrazila protest svoje zemlje zbog najnovijih događaja u Al-Qudsu (Jerusalemu) i džamiji Al-Aksa.

Al-Hashimi je podsjetila na napade i nasilje nad civilima i svetim mjestima u Al-Qudsu i Al-Aksi, te je napomenula da UAE najoštrije osuđuje takve napade i kršenja prava.

Istakla je da izraelske vlasti trebaju da poštuju prava Palestinaca na obavljanje molitve i da odmah zaustave narušavanje dostojanstva Al-Akse.

“Potrebno je osigurati okruženje koje će omogućiti postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira i povratak pregovorima za uspostavljanje nezavisne palestinske države sa istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine”, rekla je Al-Hashimi.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu džamije Al-Aksa, kada je povrijeđeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak. Izraelska policija raspoređena je oko Starog grada i Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija/AA

 

Podeli