UAE pozvao izraelskog ambasadora u Ministarstvo vanjskih poslova zbog racija u Al-Aksi

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pozvali su izraelskog ambasadora u Abu Dabiju u Ministarstvo vanjskih poslova zbog racija u d┼żamiji Al-Aksa.

U saop─çenju Ministarstva vanjskih poslova UAE-a navodi se da je Reem Ebrahim Al-Hashimi, dr┼żavna ministrica za me─Ĺunarodnu saradnju, pozvala Amira Hayeka, ambasadora Izraela u Abu Dabiju, u Ministarstvo vanjskih poslova.

Tom prilikom mu je izrazila protest svoje zemlje zbog najnovijih doga─Ĺaja u Al-Qudsu (Jerusalemu) i d┼żamiji Al-Aksa.

Al-Hashimi je podsjetila na napade i nasilje nad civilima i svetim mjestima u Al-Qudsu i Al-Aksi, te je napomenula da UAE najo┼ítrije osu─Ĺuje takve napade i kr┼íenja prava.

Istakla je da izraelske vlasti trebaju da poštuju prava Palestinaca na obavljanje molitve i da odmah zaustave narušavanje dostojanstva Al-Akse.

“Potrebno je osigurati okru┼żenje koje ─çe omogu─çiti postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira i povratak pregovorima za uspostavljanje nezavisne palestinske dr┼żave sa isto─Źnim Al-Qudsom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine”, rekla je Al-Hashimi.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvr┼íile raciju u kompleksu d┼żamije Al-Aksa, kada je povrije─Ĺeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom za┼ítitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je po─Źeo u petak. Izraelska policija raspore─Ĺena je oko Starog grada i Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja tre─çe najva┼żnije svetili┼íte, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto povr┼íine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja ta─Źku spajanja tri najve─çe religije svijeta. Nakon Mesd┼żidul-harema u Mekki i Poslanikove d┼żamije u Medini, Al-Aksa je tre─çe po va┼żnosti mjesto za muslimane.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija/AA

 

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com