SvetVesti

Erdogan sa Herzogom razgovarao o dešavanjima na Zapadnoj obali i u Al-Aksi

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom.

Erdogan je na nalogu na društvenim mrežama objavio da je sa Herzogom razgovarao o regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima, posebno o događajima koje su izazvale određene izraelske radikalne grupe i snage sigurnosti u Palestini.

Erdogan je tokom razgovora kazao da je vrlo tužan zbog događaja koji su zabilježeni na Zapadnoj obali i u džamiji Al-Aksi od početka mjeseca ramazana, a u kojima je povrijeđeno više od 400 Palestinaca, 18 je poginulo, uključujući djecu.

“Naša tuga je dodatno porasla činjenicom da su jučer i prekjučer nakon sabah-namaza neke fanatične grupe upale u džamiju Al-Aksa, te da su tokom upada zabilježene nemile scene, te da se napetost potom proširila i na Gazu. U momentima kada se praznici trebaju obilježavati u prazničnom raspoloženju, ove scene, s kojima se zbog nekih radikala susrećemo svake godine, vrijeđaju savjest i izazivaju opravdane reakcije u cijelom islamskom svijetu”, naveo je Erdogan.

Naglasio je također da je vrlo važno spriječiti provokacije.

“U ovom osjetljivom periodu želim još jednom naglasiti neophodnost da se ne dopuste provokacije i prijetnje statusu i duhovnosti Al-Akse. Ponavljam poziv svima da se maksimalno potrude da sačuvaju duhovnost i svetost ovog blagoslovljenog mjesta i ovih svetih dana. Turkiye će nastaviti raditi kako bi se osigurali mir i spokoj”, dodao je Erdogan.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu džamije Al-Aksa, kada je povrijeđeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak. Izraelska policija raspoređena je oko Starog grada i Al-Akse.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv/AA

Podeli