DruštvoVesti

Dan borbe protiv hemofilije pod sloganom “Za korak bez bola”

Svetski dan borbe protiv hemofilije, 17. april, ove godine će biti održan pod sloganom “Za korak bez bola”, objavilo je danas Udruženje hemofiličara Srbije.

U noći između 16. i 17. aprila most na Adi, kupola Narodne skupštine, palata Albanija, Brankov most i fontana na Slaviji tradicionalno će biti osvetljeni jarko crvenom bojom.

Predsednik udruženja Dejan Petrović izjavio je da, zahvaljujući zajedničkim zalaganjima institucija sistema, lekara hematologa i udruženja, u Srbiji tokom trajanja pandemije nije bilo prekida u snabdevanju lekovima, niti je primena neophodne terapije za obolele od hemofilije bila ugrožena.

Čak su u upotrebu nedavno uvedeni i novi inovativni lekovi za ovu grupu pacijenata, naveo je Petrović.

Kako je navedeno u saopštenju Upravnog odbora udruženja,

tokom pandemije kovid-19 potpuno su obustavljene planirane ortopedske operacije obolelih od hemofilije, zbog čega bi mnogi mogli da završe u invalidskim kolicima ili sa znatnim ograničenjima u kretanju.

“Životno važne ortopedske intervencije su potpuno obustavljene, a svako dalje odlaganje dodatno ugrožava obolele, te se nadamo da će se u što skorijem periodu ovaj problem prevazići i da će se nastaviti obavljanje neophodnih hirururških intervencija kod osoba sa hemofilijom”, izjavio je Petrović.

U svetu od bolesti zgušavanja krvi, u koje spada i hemofilija, boluje oko 400.000 ljudi, dok ih je u našoj zemlji oko 900, od toga oko 170 dece.

 

Izvor i foto: Tanjug

 

Podeli