DruštvoVesti

Sutra počinju prijave za besplatne dermatološke preglede

Prijavljivanje za besplatne dermatološke preglede za pacijente koji imaju sumnju na melanom, počinje sutra, 15. aprila, i trajaće do 8. maja širom Srbije u državnim i privatnim klinikama.

Svi pacijenti koji imaju sumnju na rizične pojave na koži, mogu se prijaviti putem sajta Euromelanoma Srbija, dok svi ostali građani preventivni pregled mogu zakazati telefonom 0800222888, tokom 6. i 7. juna u periodu od 8 do 20 časova.

Zakazani besplatni pregledi biće organizovani 13. juna u celoj Srbiji, najavila je danas doktorka Danica Tiodorović, koordinator ovogodišnje Euromelanom kampanje.

Besplatni pregledi građana organizuju se ponovo širom Srbije posle dve godine odlaganja zbog epidemije kovid-19 .

Kako se navodi u saopštenju, i pored svih poteškoća koje je prouzrokovao kovid, Srbija je tokom prošle godine bila jedina zemlja u Evropi koja je imala aktivnosti u okviru Euromelanom kampanje.

Ističe se da će ovogodišnja kampanja Euromelanom Srbija imati veći obim aktivnosti sa ciljem edukacije stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože.

U okviru ovogodišnje kampanje biće organizovane i brojne aktivnosti i edukacije u Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici.

Doktorka Tiodorović naglasila je da će se i ove godine tokom jula i avgusta besplatno pregledati i edukovati deca u vaterpolo kampovima Vaterpolo Saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića.

Posebnu zahvalnost organizatori kampanje duguju Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su omogućili prijavu građana klikom na kalkulator rizika.

Kampanju Euromelanom Srbija su i ove godine podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Kurir

Podeli