EkonomijaVesti

Prva e-faktura prošla kroz sistem elektronskih faktura

Prva e-faktura je prošla kroz produkcionu verziju sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i još jednom pozvalo sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura najkasnije do 1. maja.

Prema podacima ovog ministarstva, do sada se na ovu verziju prijavilo 1.768 pravnih lica od čega 1.398 korisnika javnih sredstava.

Korišćenje produkcione verzije sistema elektronskih faktura je, podsećaju iz ministarstva, do 1. maja dobrovoljno, a posle toga toga će biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima iz javnog sektora.

Iz Ministarstva finansija takođe navode da će oni povodom uvođenja novog modela e-faktura sledeće sedmice za sve lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove organizovati završnu obuku „Primena sistema elektronskih faktura“.

Učesnici obuke će biti detaljno upoznati sa pravnim okvirom primene e-faktura, mogućnostima ažuriranog sistema e-fakturisanja, načinom korišćenja, te najčešćim scenarijima za slanja i prijem e-faktura između različitih aktera.

Inače, Zakonom o elektronskom fakturisanju je propisano da su od 1. maja subjekti javnog sektora obavezni da primaju, čuvaju i izdaju elektronsku fakturu drugom subjektu javnog sektora.

Od tada su takođe i subjekti privatnog sektora obavezni da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

Ističe se da time od 1. maja poslovanje sa državom postaje ekonomičnije i sigurnije, te da će propisani način slanja, primanja i čuvanja e-faktura postepeno usvojiti i firme u međusobnim transakcijama.

Privatni sektor će od 1. jula biti obavezan da prima i čuva e-fakture izdate od strane javnog sektora a na kraju potpune implementacije zakona je obaveze izdavanja i čuvanja e-fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora i ona počinje da se primenjuje 1. januara sledeće godine.

Kada je reč o novom modelu fiskalizacije, iz Ministarstva finansija podsećaju da je 1. maj krajnji rok do koga obveznici fiskalizacije treba da pređu na novi sistem i da pomeranja roka neće biti.

 

Izvor: Tanjug

Foto: youtube

Podeli