EkonomijaVesti

Stabilno snabdevanje energentima ostaje prioritet

Srbija će nastaviti da se snabdeva sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF), jer smo izuzeti novim paketom sankcija Evropske unije (EU), ali nastavljamo sa praćenjem situacije kako bismo bili spremni da reagujemo u slučaju da dođe do bilo kakvih poremećaja ili prekida u snabdevanju u narednom periodu, izjavio je Raša Kojčić, pomoćnik u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„U ovom momentu sagledavamo sve mogućnosti, jer smo bili svesni i spremni na sam nagoveštaj da će doći do prekida u snabdevanju Jadranskim naftovodom i već tada samo razmatrali sve opcije, kako ne bi bilo ugroženo snabdevanje naftom i naftnim energentima.

Razmatramo sve luke u regionu, kao i mogućnosti za transport nafte. Država će, kao i do sada, činiti sve da naši građani i privreda u nimalo jednostavnoj situaciji imaju dovoljno energije i energenata i da imamo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta „, rekao je Kojčić, a prenosi Ministarstvo rudarstva i energetike.

On je naveo da istovremeno Srbija povećava rezerve energenata kako bi u skladu sa regulativom EU na kraju ove godine imala u rezervama energente za više od 60 dana prosečne dnevne potrošnje. Govoreći o kontroli nad NIS-om, i o tome da bi to pitanje u narednom periodu moglo da se odnosi na snabdevanje srpskog tržišta rekao da se razmatraju sve opcije.

„Postoji više scenarija, ali u ovom momentu pričati o nekom o njih bilo bi nezahvalno, jer se još uvek razrađuju sve opcije. Ipak, ono što je važno je da sigurnost snabdevanja našeg tržišta neće biti ugrožena. Naći ćemo najbolje rešenje kako bi rafinerija nastavila sa radom“, istakao je Kojčić.

Autor: Redakcija Biznis.rs

Foto: Rawpixel

Podeli