DruštvoVesti

Biševac i Aktas razgovarali o bratimljenju Burse i Novog Pazara

U Novom Pazaru boravila je delegacija Burse, sačinjena od narodnih poslanika AK partije iz Burse, gradonačelnika tog grada i počasnog konzula Srbije u Bursi. Oni su tokom dana u Novom Pazaru imali niz odvojenih sastanaka sa rukovodstvom Grada, zdravstvenih ustanova i predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Gradonačelnici Burse i Novog Pazara, Alinur Aktas i Nihat Biševac, te njihovi saradnici, razgovarali su o tome koliko je saradnja Srbije i Turkiye na visokom nivou i ulozi koju regija Sandžak ima u čvrstim vezama dva predsjednika i zemlje. Zbog tako dobrih odnosa, na sastanku u Novom Pazaru inicirano je i bratimljenje Burse sa Novim Pazarom, najvećim gradom regije Sandžak.

Naglašeno je da u Bursi žive brojni uspješni ljudi porijeklom iz Sandžaka i da će se u narednom periodu sa njima organizovati sastanak na kojem će se posebno govoriti o privrednoj saradnji i razvoju regije Sandžak.

Nakon današnjih razgovora i susreta u BNV, stvoreni su uslovi za još intenzivniju saradnju sa institucijama Burse, smatra predsjednica BNV Jasmina Curić.

Delegacija Burse posjetila je i lokalni Zavod za javno zdravlje, u kojem su realizovani brojni projekti finansirani od strane institucija Republike Turkiye.

Sastancima u Gradskoj upravi i BNV prisustvovao je i ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy, konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol i predsednik parlamentarne grupe srpsko-turskog prijateljstva dr Muamer Bačevac.

AA/A.N.

Podeli