DruštvoVesti

RFZO: Obezbeđen sav materijal za rad zdravstvenih ustanova

Zdravstvene ustanove, posle izlaska iz kovid režima, nastavljaju sa redovnim aktivnostima, a Republički Fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedio je u te svrhe sav potreban sanitetski i medicinski potrošni materijal, lekove i ugradni materijal, rekla je danas direktorka sektora za zdravstvene ustanove RFZO dr Mirjana Mako.

Ona je u izjavi za Tanjug, povodom Svetskog dana zdravlja, istakla da su, kada je reč o ugradnim materijalima, nabavljene proteze za kukove i kolena, graftovi, stentovi, te valvule i sočiva.

“U ovoj godini obezbedili smo transkatetersku aortnu valvulu “TAVI” koja predstavlja najbolje, a nekada i jedino rešenje kod pacijenata kod kojih je indikovana ugradnja aortne valvule. RFZO je obezbedio sav neophodan materijal za zdravstvene ustanove, kako bi oni mogli da rade u punom kapacitetu”, rekla je dr Mako.

Govoreći o novinama koje je RFZO uveo u lečenje tokom prošle godine, podsetila je na značaj HPV vakcine koju će o trošku države moći da prime devojčice i dečaci uzrasta od devet do 19 godina.

“Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa je veoma značajna zbog toga što se na taj način sprečava nastajanje karcinoma grlića materice, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa, ždrela koji su izazvani HPV infekcijom kod oba pola. Vakcina će se do 14. godine primati u dve doze, prva nulta doza i posle šest meseci još jedna. Za stariju decu, u tri doze. Dakle, nulta doza, zatim posle dva meseca druga doza i poslednja nakon šest meseci”, pojasnila je dr Mako.

Ta vakcina, kao i ostali inovativni lekovi koji se stavljaju na listu, biće uvedeni krajem maja, kada se, kako kaže, sprovede javna nabavka.

“Vakcinacija će se sprovoditi u domovima zdravlja od strane izabranog lekara, odnosno pedijatra, a može i ginekolog”, rekla je ona.

Dr Mako podseća da je još jedna novina podizanje starosne granice u procesu vantelesne oplodnje, sa 43 na 45 godina za sve žene, bez obzira da li u proces VTO ulaze za prvo ili drugo dete, ili se radi o stimulisanom postupku ili transferu zamrznutog embriona.

“Podizanjem starosne granice i proširenjem prava, parovi za prvo dete imaju neograničen broj pokušaja i krioembriotransfera, a za drugo dete imaju pravo na dva stimulisana pokušaja i tri krioembriotransfera. Moram da naglasim da će ovo podizanje starosne granice stupiti na snagu odmah po usvajanju pravilnika, a mi očekujemo da će to biti u narednih mesec dana, ja se iskreno nadam da će biti i ranije”, zaključuje dr Mako.

 

Izvor: Tanjug

Podeli