Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovaraju o vojnoj podršci Ukrajini

Ministri vanjskih poslova Sjeveroatlanskog saveza (NATO) razgovaraće o većoj vojnoj podršci Ukrajini, rekao je u četvrtak generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

“Siguran sam da ćemo razgovarati o potrebi za više sistema protivvazdušne odbrane, protivtenkovskog oružja, lakših, ali i težeg naoružanja i mnogo drugih vrsta podrške Ukrajini”, rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu.

Dodao je da NATO takođe ima odgovornost da zaštiti i brani sve saveznike.

“Dakle, mi smo, od invazije na Ukrajinu, pojačali naše vojno prisustvo u istočnom dijelu Alijanse. I vodimo računa da u Moskvi nema mjesta nerazumijevanju, pogrešnim procjenama o našoj spremnosti da zaštitimo i branimo sve saveznike”, rekao je Stoltenberg.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je njegova agenda vrlo jasna i da zahtjeva samo oružje.

“Pozivam sve saveznike da ostave po strani svoja oklijevanja, nevoljkost da Ukrajini pruže sve što joj je potrebno. Jer koliko god to čudno zvučalo, danas oružje služi u svrhu mira”, dodao je.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.563 civila, a 2.213 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,3 miliona civila.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv AA

 

Podeli