Ramazanska poruka reisu-l-uleme Kavazovića: Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore

Reisu-l-ulema Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Kavazović je poručio da se Allahova milost neprestano raskriljuje na sve svetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje.

”U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru cijela vasiona i svetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva. U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju. U njemu je noć bolja od hiljadu meseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur’anu i blagoslovljenoj noći Lejletu-l-kadr. Naš Gospodar i Njegovi meleki s radošću prihvataju svaki naš lepi gest, svaku našu lepu reč, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje”

Kavazović je pozvao vernike da otvore svoja srca prema ramazanskoj milosti Allaha, dž.š. ”Ispunimo ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budimo strpljivi i smerni i neka naš post, učenje Kur’ana, teravih-namazi, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti” poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

”U našem vremenu svet je opet krenuo nizbrdicom. Život malog čoveka postaje sve teži i bremenitiji. Bahatost i osionost velikih preti planetarnom miru i životu. Zato nam je ovaj mesec dar od Svevišnjeg, prilika svima nama da se zaustavimo, dobro razmislimo o svemu što činimo i donesemo razumne i ispravne odluke o svojim svakodnevnim postupcima. Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge. Nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice svojoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Uputimo im lepu i blagu reč, ali i pomozimo u nevoljama s kojima se susreću. Neka nam naročito u ramazanu bude na umu Poslanikov, a.s., hadis da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan. U svojim dovama se setimo nevinih ljudi koji u Ukrajini, Palestini, Siriji i Jemenu stradaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo našeg Gospodara da otkloni od njih zlo i donese im mir, kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje. Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrednostima i temeljima naše uzvišene vere. Ramazan šerif mubarek olsun”, poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

 

Senada Kalić

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com