DruštvoVesti

IPSOS objavio rezultate poslednjeg istraživanja: Pogledajte kako stoje liste i predsednički kandidati!

Agencija “Ipsos” objavila je najnovije rezultate istraživanja javnog mnjenja i prognoze izbornih rezultata. Istraživanje agencija za istraživanja Ipsos prenosimo u celosti.

Očekivana izlaznost izlaznost iznosi 58.7%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 56.9% do 60.5% u odnosu na broj upisnih birača.

PROGNOZA AGENCIJE IPSOS – Parlamentarni izbori: 

Lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve ima veliku šansu da osvoji natpolovičnu većinu mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, budući da ri dana pred izbore ima podršku 51.4% građana.

Sledeća po snazi je lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu sa 13.8%, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.5%. Očekuje se da cenzus pređu lista Moramo, lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju i lista Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici. Šansu da pređu Cenzus imaju još lista Suverenisti – Saša Radulović – Milan Stamatović – dr Jovana Stojković i lista Boško Obradović – Patriotski blok.

Osim njih, većina manjinskih lista koje se kandiduju na izborima, prema rezultatima istraživanja, imaće predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (Tabela 1).

Predsednički izbori

Aleksandar Vučić bi, prema rezultatima ankete, kada se oduzmu nevažeći glasovi, osvojiio 60.1%, odnosno apsolutnu većinu glasova.

Drugoplasirani je Zdravko Ponoš sa 16.4%, dok ostali predsednički kandidati imaju u procentima izraženu jednocifrenu podršku (Tabela 2). Važna napomena: Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u poslednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da u poslednjem trentuku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka, što važi i za predsedničke izbore.

Detaljni prikaz rezultata ankete Ipsosa sprovedene tokom prethodna tri dana, u okviru koje su procenjeni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora, prikazani su u tabeli 1 (parlamentarni izbori) i tabeli 2 (predsednički izbori).

Sve procene su date sa statističkim intervalima

Istraživanje opredeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3628 ispitanika, u periodu od 29. do 31. marta 2022. godine. Uzorak je reprezentativan za punoletnu populaciju Srbije bez Kosova i Metohije. U anketu, dakle, nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu i etohiji, kao ni oni koji žive u inostranstvu.

Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (pri čemu su uključeni i fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka, i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 77% uzorka, a online ankete 23%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne u Srbiji bez Kosova i Metohije.

Procena izlaznosti napravljena je na celom uzorku, dok su procene izbornih ezultata predsedničkih kandidata i lista na parlamentarnim izborima rađene na poduzorku opredeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata parlamentarnih izbora 2014, 2016 i 2020. godine, postavio hipotezu da će ih biti 2.8%. Variranje udela nevažećih listića može uticati na konačne rezultate izbora. Kako se radi o anketi sprovedenoj tri dana pre održavanja izbora, podaci predstavljaju procenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing. Naručilac istraživanja je Srpska napredna stranka.

Istraživanje
FOTO: PRINTSCREEN IPSOS
Podeli