SvetVesti

Erdogan: Kontakti s ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju se u “povoljnom smjeru”

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan kazao je u ponedjeljak da se telefonski razgovori s njegovim ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju u “povoljnom smjeru”.

“Mogu kazati da telefonski razgovori koje smo dosad održavali s gospodinom Vladimirom Putinom i gospodinom Volodimirom Zelenskim idu u povoljnom pravcu”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, glavnom gradu Turkiye, nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu.

Prije nove runde mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije koja bi se trebala održati u Istanbulu u utorak, turski zvaničnici će održati “kratki sastanak” s obje strane, dodao je Erdogan.

Delegacije Rusije i Ukrajine okupit će se u utorak u Istanbulu u momentima dok ruski rat protiv Ukrajine traje već više od mjesec dana.

Dvodnevni mirovni pregovori, koji će se održati u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahce, počet će u 10.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 09:30 po srednjoevropskom.

U Bjelorusiji je do sada održano nekoliko rundi razgovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Turkiye je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara.

Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

Erdogan se u obraćanju dotakao i ekonomske situacije u Turkiye.

“Naša postignuća su trajna. Implementiramo program koji će Turkiye svrstati među deset najvećih svjetskih ekonomija. Nastavićemo da gradimo veliku i moćnu Turkiye u skladu s našim ciljevima za 2023. i vizijom za 2053. godinu”, kazao je Erdogan.

U Turkiye se 2023. godine obilježava 100. godišnjica Republike. Turkiye će 2053. godine slaviti 600. godišnjicu osvajanja Istanbula.

 

Izvor: AA

Foto: TUR Presidency/Murat Cetinmuhurdar

 

Podeli