RegionVesti

Delegacija Novog Pazara u Tešnju: Uspostaviti saradnju privrede i javnog sektora

Delegacija Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem, a koju su osim najuspešnijih privrednika činili i predstavnici Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” i Regionalnog inovacionog start up centra Novi Pazar, boravila je u bosanskohercegovačkoj opštini Tešanj, privrednom čudu te zemlje. Gradonačelnik Nihat Biševac, rekao je da je od suštinske važnosti za Novi Pazar vođenje politike sklapanja prijateljstava sa srodnim narodima, a da se od takvih vidova saradnje izrode značajni projekti i ostvaruju benefiti za građane.

Biševac i privrednici Novog Pazara, koji su u Tešnju boravili radi mogućih partnerstava i sklapanja poslovnih aranžmana, smatraju da je od suštinske važnosti za ekonomski razvoj jednog grada ono što su imali prilike da vide u Tešnju. Gradonačelnik Novog Pazara naglašava da se nakon mnogo godina u Novom Pazaru realizuju projekti koji su preduslov za ekonomski razvoj Sandžaka. Načinjeni su prvi, odnosno najznačajniji koraci ka uspostavljanju dalje saradnje, smatraju sagovornici Radio televizije Novi Pazar.

„Možemo biti zadovoljni sastancima. Zadivljeni smo i mogu reći da Tešanj sa pravom nosi epitet privrednog čuda u Bosni i Hercegovini ali i šire. Za naše privrednike ovo je dragocjeno iskustvo, naročito što su kompanije domaćina uglavnom fokusirane na izvoz. Očekujemo uzvratnu posjetu i uspostavljanje saradnje prema kojoj je načinjen prvi korak“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA”, Samir Kačapor, ocjenio je da je posjeta privredne delegacije Novog Pazara Tešnju od izuzetnog značaja, kako za organizaciju koju predvodi, tako i za privredu Novog Pazara uopšte.

“Cilj nam je bio da vidimo na koji se način privrednici Tešnja udružuju, kako bi naše lokalne privrednike umrežili. Fali Novom Pazaru i Sandžaku veće udruženje biznismena i želeli smo da sa vidimo kvalitetan model. Od ove saradnje biće, očekujemo, konkretnih ugovora između privrednika ali se nadamo da među domaćinima postoje i oni poslovni ljudi koji razmišljaju da investiraju u naš kraj. Republika Srbija nudi izuzetne subvencije, koje treba iskoristiti”, poručio je Kačapor.

Delegaciju iz Sandžaka ugostili su načelnik Opštine Tešanj, Suad Huskić, predsjednik Udruženja privrednika „Biznis centar“, Semir Kantić, potpredsjednik udružrnja Senad Brka i članovi tog udruženja, najuspješniji privrednici Tešnja.

Domaćin susreta u Tešnju bila je kompanija “Hifa-oil”, koja je najznačajniji privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini. Grupacija “Hifa-oil” zapošljava 800 ljudi, a ukupan ostvareni promet u prošloj godini iznosio je 423 miliona eura.

Privrednici iz Novog Pazara saglasni su da su ovakve inicijative Gradske uprave Novi Pazar dobrodošle i da one u velikoj mjeri mogu doprinjeti poslovnom povezivanju i saradnji.

“Ovakvi susreti su uvijek dragocjeno iskustvo. Obišli smo ozbiljne firme i ljude od kojih kada je o poslovanju riječ možemo puno toga i da naučimo. Na drugoj strani i njima je značajno saznanje o našem načinu rada. Načelno je dogovoren i naš dolazak na njihov sajam, što je još jedna sjajna prilika za uspostavljanje kontakata“, poručili su preduzetnici iz Novog Pazara.

A. Nićiforović

 

Podeli