SvetVesti

U Iraku pronađena masovna grobnica

Na području Al-Rifaiija u gradu Mosulu, centru iračke provincije Ninova, pronađena je masovna grobnica.

Pretpostavlja se da se u masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci civila koje su ubili članovi terorističke organizacije ISIS.

Sumnja se da se među posmrtnim ostacima nalaze i porodice članova terorističke organizacije ISIS koji su ubijeni tokom operacije za oslobađanje Mosula.

Teroristi ISIS-a 2014. godine stekli su potpunu kontrolu u provincijama Mosul, Salahadin i Anbar i zauzeli teritorije u Diyali i Kirkuku. Međutim, iračke snage sigurnosti uspjele su vratiti kontrolu u narednim godinama.

Teroristička organizacija ISIS ostavila je iza sebe na desetine masovnih grobnica u područjima koja su bila pod njihovom kontrolom u kojima su pokopane hiljade ubijenih neistomišljenika.

Irak je 2017. godine proglasio pobjedu nad ISIS-om, nakon što je vratio pod kontrolu cijelu svoju teritoriju. Međutim, teroristička organizacija i dalje održava ćelije na velikim područjima Iraka i povremeno izvodi napade.

Misija Ujedinjenih nacija u Iraku dokumentovala je 202 masovne grobnice u 2018. godini na područjima koja je kontrolisao ISIS u kojima je sahranjeno između 6.000 i 12.000 ljudi.

 

Izvor: AA

Foto: Ismael Adnan Yaqoob – AA

 

Podeli