DruštvoVesti

Danas se obeležava Svetski dan oralnog zdravlja

Danas se obeležava se Svetski dan oralnog zdravlja pod sloganom: „Budite ponosni na svoja usta“. Svetski dan oralnog zdravlja je široko rasprostranjena globalna kampanja koja ima za cilj podizanje svesti o njegovom značaju, ali i podsticanje pojedinaca da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje, preduzimanjem posebnih mera za sprečavanje oralnih bolesti, kao i zaštitu celokupnog zdravlja, objašnjava načelnica Službe stomatološke zdravstvene zaštite DZ “Novi Sad” dr Sanda Končar.

Ovaj dan je značajan iz razloga što oralne bolesti pogađaju skoro 3.5 milijarde ljudi širom sveta i što treba da podstakne ljude da vode računa o svom zdravlju usvajanjem dobre oralne higijene ali i kontrolom određenih faktora rizika.

Potrebna je veća podrška institucija svih nivoa, zdravstvenih stručnjaka ali i društva u celini, kao i sprovođenje programa prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovog lečenja.

Bolesti usta i zuba predstavljaju vodeći zdravsteni problem u mnogim zemljama, i pored bola, neprijatnosti, socijalne izolacije i gubitka samopouzdanja, često su povezane i sa nekim drugim, opštim oboljenjem.

U naredne tri godine, glavni zadatak kampanje pod sloganom “Budite ponosni na svoja usta” je da motiviše ljude da cene i brinu o svojim ustima, i da shvate da time mogu pomoći i u zaštiti opšteg zdravlja i blagostanja, pojašnjava dr Končar.

 

Izvor i foto: RTV

 

Podeli