SvetVesti

Zapad tvrdi: Putin je izgubio

Portparol EU Peter Stano komentarisao je odluku Međunarodnog suda pravde o zaustavljanju napada Rusije na Ukrajinu i isključivanju Rusije iz Saveta Evrope.

On smatra da se tim odlukama nastavila međunarodna izolacija Moskve i naglašava nelegalnost vojnog napada na Ukrajinu.

“Kada je reč o Putinovoj agresiji na Ukrajinu i ukrajinski narod, on je već izgubio moralno, a sada gubi i na pravnim osnovama. Njegova međunarodna izolacija se povećava”, poručio je Stano.

Na redovnoj konferenciji za medije u Briselu, Peter Stano je naveo da je ”naređenje” Međunarodnog suda pravde Rusiji da zaustavi vojne operacije u Ukrajini ”obavezujuće prema međunarodnom pravu”, kao i da Sud nije utvrdio navode Ruske Federacije o genocidu u Ukrajini, čime je Rusija opravdavala svoju vojnu intervenciju.

”Rusija nema prava da pod Konvencijom o genocidu i UN Poveljom jednostrano pribegne upotrebi sile na teritoriji druge države kako bi zaustavila navodni genocid. Odluka suda se prema međunarodnom pravu jasno može tumačiti kao jasno odbijanje Putinovog opravdanja za invaziju na Ukrajinu”, kaže Stano.

Govoreći o odluci Saveta Evrope da okonča članstvo Rusije u toj organizaciji, Stano ocenjuje da je agresijom na Ukrajinu Rusija prekršila fundamentalne principe statuta Saveta Evrope, Povelje UN i međunarodnog prava.

Kao posledicu toga, Stano navodi činjenicu da bez članstva u Savetu Evrope ruski građani više neće moći da računaju na zaštitu garantovanu Evropskom poveljom o ljudskim pravima, niti da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava.

”To je još jedna restrikcija prava ruskih građana izazvana nesmotrenom politikom Putina”, kaže Satno.

Portparol EU je ponovio poziv Ruskoj Federaciji da se odmah vrati primeni međunarodnog prava, posebno u oblasti međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor: B92

Foto: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

 

Podeli