SvetVesti

Cavusoglu u Ukrajini: Porasle nade za prekid vatre, Turkiye spremna organizovati sastanak lidera

Nade u prekid vatre u rusko-ukrajinskom ratu dodatno su porasle nakon razgovora u Moskvi i Lavovu, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon posjeta Rusiji i Ukrajini.

Cavusoglu se danas u Lavovu sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Podsjetivši da je posljednji sastanak međudržavnog vijeća za stratešku saradnju Turkiye i Ukrajine održan u Lavovu, Cavusoglu je rekao da je posebno važno što je sastanak održan u ovom gradu i iskazana podrška strateškom partneru.

Napomenuvši da je od 24. februara, od početka rata život izgubilo hiljade civila, a više od tri miliona napustilo Ukrajinu, Cavusoglu je poručio da “rat treba što prije stati, a s njim i prolijevanje krvi“.

Cavusoglu je istakao da Turkiye od samog početka krize ulaže napore u pravcu rješenja i postizanja mira.

“S tim pristupom smo u Antaliji organizovali sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe. Dok se s jedne strane nastavljaju pregovori i mi nastavljamo sa naporima za uspostavljanje mira, s tim razlogom sam juče bio u Moskvi. Danas sam Dmitra Kulebu informisao o temama razgovora u Moskvi. Predsjednik (Recep Tayyip, op. a.) Erdogan je razgovarao jučer sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a danas će razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom“, rekao je Cavuosglu.

Turski šef diplomatije je kazao kako borbu ukrajinskog naroda vidi cijeli svijet.

“Naša podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine je potpuna. Podrška koju pružamo Ukrajini je prirodan slijed proizašao iz našeg savezništva. Nastavićemo pomagati Ukrajini, posebno u humanitarnom smislu“, poručio je Cavusoglu.

Podsjetio je na principijelan stav i pristup Turkiye od samog početka krize, te ukazavši na značaj evakuacije turskih državljana iz Ukrajine zahvalio za pomoć ukrajinskim vlastima.

Rekao je da su otvorili vrata svoje zemlje i trude se na najbolji način pomoći izbjeglicama, Ukrajincima i krimskim Tatarima, sunarodnjacima koji su pomoć zatražili od Turkiye.

“Najveća je poteškoća trenutno evakuacija naših građana, ali i drugih civila iz Mariupolja, gdje traju sukobi. Želja nam je što skoriji prekid vatre u Mariupolju, ali i na prostoru cijele Ukrajine, te da se da prostor i šansa diplomatiji. Biće nam zadovoljstvo ponovno ugostiti ministre u Antaliji, ali treba spremiti i sastanak lidera, a mi smo i ranije izrazili spremnost da ga organizujemo. Nakon ovih posjeta, Rusiji i Ukrajini, povećane su naše nade u primirje“, naglasio je Cavusoglu.

Turski ministar je rekao da je još na sastanku u Antaliji pozdravio prijedlog Ukrajine da se u Mariupolju uspostavi humanitarni prekid vatre na 24 sata, radi evakuacije, ali “nažalost u tome nismo uspjeli i deseci hiljada civila nisu mogli napustiti grad. Ruska strana optužuje Ukrajinu za opstrukciju, dok ukrajinska strana kaže da je Rusija ta koja opstruiše. Mi predlažemo međunarodne humanitarne organizacije kao posmatrače provedbe eventualnog primirja“.

Cavusoglu je kazao da je evakuisano vioše od 15 hiljada državljana Turkiye te da ih se stotinjak nalazi u sukobima zahvaćenom Mariupolju.

Anadolu Agency

Podeli